Linkovi

Parker: Mislim da je u rešavanju budućeg statusa Kosova važno da se ne isključi bilo kakvo moguće rešenje


"Mislim da je u rešavanju budućeg statusa Kosova važno da se ne isključi bilo kakvo moguće rešenje” rekao je potpredsednik Američkog saveta za spoljnu politiku, Kajl Parker, u razgovoru sa našim kolegom Brankom Mikašinovićem. Gospodin Parker se prvo osvrnuo na najvažnije problema sa kojima je Kosovo suočeno.

Parker: Postoje brojni problemi, ali najveći je povratak izbeglica. Od kraja intervencije NATO-a, na Kosovo se vratilo samo oko 13.000 izbeglica, među kojima veoma malo Srba. Drugi problem je ekonomska situacija, u prvom redu velika nezaposlenost. Taj problem nije rešen, jer strane investicije ne dolaze zbog neizvesne budućnosti pokrajine. Pored ova dva elementa, veoma važno pitanje je i zaštita srpskih verskih i istorijskih spomenika, uključujući Pećku patrijaršiju, Dečane i druga važna zdanja koja su već bila ugrožena. To su samo neki, od najvažnijih aspekat kosovske problematike.

Glas Amerike: Da li vas zabrinjava uticaj radikalnih inostranih elemenata na Kosovu?

Parker: Svakako. Na Kosovu, kojim upravlja međunarodna zajednica, oseća se i prisustvo stranog uticaja iz zemalja kao što su Iran i Saudijska Arabija, koje grade džamije i vrše uticaj na duhovnom i ideološkom planu, , što komplikuje situaciju. Takav strani uticaj je legitiman razlog za zabrinutost jer te zemlje promovišu vrstu Islam koji nije autohton i koji nije tolerantan.

Glas Amerike: Da li se može ostvariti pravo multietničko Kosovo uz pomoć koncepta decentralizacje koji nudi srpska strana?

Parker: Mislim da je u rešavanju budućeg statusa Kosova važno da se ne isključi bilo koje rešenje. Decentralizaciju bi svakako trebalo uzeti u razmatranje. Međutim, ono što će biti teško prevazići je demografsko pitanje. Srpska populacija predstavlja oko 10 odsto kosovskog stanovništva i taj faktor ostaje kamen spoticanja. Dakle, trebalo bi staviti akcenat na tempo razgovora: važno je ne žuriti, se jer je reč o veoma važnom regionalnom i evropskom pitanju.

XS
SM
MD
LG