Linkovi

Kai Eide: Rano za konačnu ocenu o ispunjavanju standarda na Kosovu


Eide je podsetio da je pre dve nedelje jasno poslao poruku da je na neki način frustriran razvojem događaja na Kosovu i da se sada vratio da proveri da li je njegova poruka ozbiljno shvaćena.

Govoreći o decentralizaciji, Eide je u intervjuu listu Danas istakao da Beograd treba da se uključi u taj proces u ulozi savetnika kako je to mandatirano planom za decentralizaciju. Ako Beograd misli da svojim neučestvovanjem u procesu ostavlja pozitivan utisak, onda greši i ne razume mišljenje međunarodne zajednice o njegovoj ulozi u kosovskom pitanju, rekao je Kai Eide, osvrćući se na zvaničnu politiku srpskih vlasti i njihovu pasivnu ulogu u procesu decentralizacije.

I pored ovakvog stava specijalnog izaslanika, predstavnici Srpskog nacionalnog veća za Kosovo, na konferenciji za novinare u Beogradu, odbacili su plan za decentralizaciju pokrajine. Predsednik Veća Milan Ivanović rekao je da plan predstavlja krah koncepta istinske decentralizacije. Srbi sa Kosova i Beograd, kao inicijator decentralizacije, tim planom se isključuju iz tog procesa, rekao je Ivanović.

Predsednik zajednice srpskih opština na Kosovu Marko Jakšić istakao je kao neophodno da Beograd napravi tim koji će u pregovorima sa albanskim timom i u prisustvu UNMIK-a, kao medijatora, doneti odgovarajući plan o decentralizaciji jer ponuđeni projekat nije dovoljan za srpsku zajednicu jer ta decentralizacija nije sveobuhvatna, nije istovremena i nije jasna.

A član Srpskog nacionalnog veća Rada Trajković izjavila je da je Plan decentralizacije nehuman projekat čiji je cilj humano preseljenje stanovništva iz enklava.

XS
SM
MD
LG