Linkovi

Dalas otpustio Majkla Finlija, 18 timova uštedelo preko 212 miliona dolara


Čak 18 NBA timova iskoristilo je jedinstvenu priliku da izbegne porez na luksuz ovog leta tako što će otpustiti jednog od svojih skupo plaćenih košarkaša.

Najbolnije je sigurno bilo u Dalasu, gde su se Mevsi odrekli svog kapitena, Majkla Finlija, čoveka koji je u Teksasu više od osam godina. Uprava Dalasa ceo jučerašnji dan provela je pokušavajući da pronađe način da ili zadrži Finlija ili ga trejduje i tako dobije nešto zauzvrat, ali je pred sam istek roka Finli ipak otpušten. Trideset-dvogodišnji veteran svakako će od Dalasa dobiti 51,8 miliona dolara u naredne tri sezone, i taj novac će se računati u sklopu 'seleri-kapa', ali ne i za taksu na luksuz. S druge strane, Finlija žele mnogi timovi, poput Finiksa, San Antonija, Majamija, Denvera i Detroita, tako da će pored plate od Dalasa, imati dodatne prihode.

Rok za otpuštenje jednog od igrača zbog takse na luksuz istekao je u ponedeljak u ponoć, a pored Dalasa, najviše su uštedeli Los Anđeles Lejkersi, koji su otpuštanjem Brajana Grenta sačuvali skoro 30 miliona u naredne dve godine. Grent bi već danas mogao da potpiše ugovor sa Finiksom.

Očekivalo se da će Njujork iskoristiti ovu opciju, koju su mnogi nazvali 'pravilo Alen Hjuston', da otpuste upravo njega, ali su se Niksi odrekli Džeroma Vilijamsa i uštedeli 23 miliona u naredne tri sezone. Pretpostavlja se da su u pitanju bliske veze Hjustona sa vlasnikom kluba Džejsmom Dolanom i trenerom Lerijem Braunom, kao i činjenica da bi klub mogao da uštedi dodatnih 40 miliona i u taksi na luksuz i u 'seleri kapu' - ukoliko Hjuston odluči da se penzioniše. U tom slučaju njegovu platu pokrilo bi osiguravajuće društvo.

Među onima koji su otpušteni u toku ponedeljka našli su se još Fred Hoiberg iz Minesote, Ron Merser iz Nju Džersija, Kalvin But iz Milvokija, Troj Bel iz Memfisa i Klarens Vederspun iz Hjustona. Nekoliko timova iskoristilo je opciju za igrače koji su odavno napustili te timove: Toronto je otpustio Alonza Morninga, Boston - Vina Bejkera, Detroit - Derika Kolmena, Majami - Veslija Persona, Čikago - Edija Robinsona, a Finiks - Hauarda Ajzlija.

Pre ponedeljka, Orlando se odrekao Daga Kristija, koji će po svemu sudeći zameniti Finlija u Dalasu, Filadelfija je otpustila Erona Mekija, a Portland - Dereka Andersona. Indijana je sačuvala 6 miliona dolara formalno otpustivši Redžija Milera, koji se već povukao.

Sve u svemu, 18 timova uštedelo je ovim potezom preko 212 miliona dolara.

XS
SM
MD
LG