Linkovi

Stručnjaci upozoravaju na moguće pogoršanje gladi u Africi


Rezultati studije koju je sproveo medjunarodni institut za praćenje ishrane stanovništva u svetu pokazuju da će broj gladnih u Africi, tokom narednih 20 godina, neprestano rasti ako se ne sprovedu korenite reforme.

Više od deset afričkih zemalja, iz jednog ili drugog razloga nije sposobno da prehranjuje svoje stanovništvo. Pogrešne političke odluke, nemaran odnos prema poljoprivredi, epidemija side, suše, ratovi i prošlogodišnje najezde skakavaca, zajednički su doveli do najveće nestašice hrane u poslednjih nekoliko decenija. Prema nedavno objavljenom izveštaju Medjunarodnog instituta za istraživanja u oblasti prehrambene politike, čije sedište je u Sjedinjenim Državama, desetine miliona stanovnika Afrike u naredne dve decenije biće izloženo teškim nestašicama hrane. Viši analitičar pomenutog instituta Mark Rouzegrant, kaže da bi najbolji način za rešavanje tog problema bilo otvaranje tržišta:


”Bilo bi mnogo bolje kada bismo uveli liberalizaciju trgovine sa zemljama u razvoju, jer bi to otvorilo tržišta za uvoz poljoprivrednih proizvoda i prehrambenih artikala iz Afrike. To bi joj donelo godišnji prihod od preko 5 milijardi dolara.“

Mark Rouzegrant dodaje da hitna pomoć u hrani pomaže kratkoročno, ali da ne doprinosi u rešavanju hroničnih nestašica hrane u Africi. Stručnjaci instituta su izradili kompjuterske modele posledica političkih odluka u oblasti trgovine, pomoći i poljoprivrede, u narednih 20 godina. Prema najlošijem modelu, broj neuhranjene dece u podsaharskoj Africi porastao bi do 2025. godine od 33 na 55 miliona. Rouzegrant kaže kaže da se i u Africi i van nje preduzimaju mere za pružanje pomoći afričkim poljoprivrednicima:

”Ima znakova koji obećavaju. Na primer, lideri grupe G8 odobrili su otpis 40 milijardi dolara duga afričkim zemljama, kao i udvostručenje pomoći za razvoj, sa 25 na 50 milijardi dolara u narednih 10 godina. Pored toga, afrički lideri obećali su da će i oni udvostručiti ulaganja u poljoprivredu. Ako bi ta sredstva bila brzo dostavljena i adekvatno uložena, to bi bio krupan korak napred.“

Uprkos tome, tek šokantni snimci izgladnele dece u Nigeru, u poslednjih nekoliko nedelja, usmerili su pažnju svetske javnosti na glad u Africi. Poljoprivredni stručnjaci upozoravaju da će biti potrebno još mnogo truda, kako u medjunarodnoj zajednici tako i u afričkim zemljama, da te slike zauvek nestanu iz svetskih televizijskih izveštaja.

XS
SM
MD
LG