Linkovi

Bajn: SAD posebno zainetesovane da sa SCG potpišu "Protokol o statusu oružanih snaga”


“ Uslov za učlanjenje Srbije i Crne Gore u Partnerstvo za mir je da Ratko Mladić bude izručen Haškom sudu” kaže direktor za pitanja vojne saradnje SAD i Srbije i Crne Gore u američkom Sekretarijata za odbranu, Nejtan Bajn. U razgovoru sa kolegom Brankom Miakšinovićem , Bajn se najpre osvrnuo na neke nove elemente u vojnim odnosma SAD i Srbije i Crne Gore.

Ministar za odbranu, Prvoslav Davinić, izjavio je da bi želeo da Srbija i Crna Gora postane strateški partner SAD, što i mi želimo. U tom procesu, neke protokole bi trebalo potpisati da znamo da se ti odnosi razvijaju na pravilan način, na bilaterlnom planu i za dobrobit obe zemlje. Mi smo podneli Beogradu nekoliko protokola (sporazuma) na detaljno razmatranje, a zatim ćemo nastaviti razgovore i ako bude potrebno dodati odgovarajuće modifikacije. To je veoma važan proces kroz koji prolaze sve zemlje sa kojima uspostavljamo vojnu saradnju, a koji je istovremeno specifičan za svaku zemlju, pošto svaka zemlja ima svoje specifične odbrambene potrebe i strukture, što mi uzimamo u obzir. Želim da naglasim da cilj ovog važnog procesa ni u kom slučaju nije da se nametnu protokoli ili volja SAD bilo kojoj zemlji, pa ni Srbiji i Crnoj Gori. Reč je o ravnopravnim bilaterlanim odnosima gde obe zemlje žele da uspostave bliskije veze u domenu odbrane. Mi smo posebno zainteresovani za “Protokol o statusu oružanih snaga”, koji sklapamo sa svakom zemljom sa kojom želimo bliskije vojne odnose. Na primer, takav protokol želimo i sa Bosnom i Hercegovinom. Razlog tome je da su donedavno u toj zemlji američke snage bile deo NATO-a, odnosno Sfora, i bile pod jurisdikcijom vojnih obligacija pozveznih sa Dejtonskim sporazumom. Kako više nema Sfora, sada se razmatra bilateralni protokol izmedju Vašingtona i Sarajeva, kao što je to slučaj sa sadašnjim izmedju Beograda i Vašigntona. To će biti važno, jer je jedan od programa koji sada razmatramo mogućnost saradnje izmedju oružanih snaga Srbije i Crne Gore i programa naše nacionalne garde. Pre nego što bi takav program mogao da bude realizovan , mora se potpisati “ Protokol o statusu oružanih snaga”. Taj protokol se sada pomno razmatra u Beogradu i kada ta zemlja odluči da je on u njenom interesu, vojne vlasti te zemlje i SAD će potpisati taj sporazum.

GLAS AMERIKE: Srbija i Crna je potpisala protokol sa NATO-om o prolasku trupa te alijanse kroz Srbiju i Crnu Goru. Šta to znaći za vojne odnose Srbije i Crne Gore i Nato-a i SAD?

BAJN: To znači da Srbija i Crna Gora čini korak napred prema svom cilju u pravcu evropskih i evroatlanskih vojnih i ekonomskih integracija. Kao što znate, zbog rata i ekonomskog embarga i izolacije tokom uprave Miloševića, Srbija i Crna Gora je zaostala u takoreći svim kategorijama tako da sada ona čini napore da sustigne evropske zemlje i svoje susede, što se ilustruje u nastojanjima te zemlje da se uključi u Nato, odnosno u Partnersto za mir. Srbija i Crna Gora pre svega želi da se priključi NATO-u radi svojih odbrambenih potreba. Uvek treba imati na umu da bilateralni odnosi nisu jednostrani, odnosno da bi uslakom u NATO u odredjenom momentu u budućnosti, Srbija i Crna Gora imala koristi od toga, ne samo u odnosu na zapadnoevropske zemlje, već i sa susednim zemljama, kako na planu nacionalne bezbednosti, tako i na ekonomskom planu. Drugim rečima, učlanjenje u NATO bi doprinelo smanjenju vojnih izdataka, a time bi se ta sredstva preorijentisala na ekonomiju i infrastukrturu.

GLAS AMERIKE: Šta stoji na putu učlanjenja Srbije i Crne Gore u “Partnerstvo za mir“?

BAJN: Uslov za učljanjenje je da Ratko Mladić bude izručen Haškom sudu. To nije ništa novo, jer je to uslov koji traje već godinama, a sama Sribija i Crna Gora je taj zahtev prihvatila i nastoji da mu se odazove. Haški tribunal su ovlastile Ujedinjene nacije da vodi postupke protiv ratnih zločinaca. Srbija i Crna Gora bi trebalo da okrenu stranicu i privedu pred lice pravde optužene za ratne zločine. Neka pravni proces u Hagu na objektivan način odluči o tome da li su ti optuženi krivi ili nisu. U protivnom, to će uvek biti prepreka Srbiji i Crnoj Gori u pogledu učlanjenja u Partnerstvo za mir, evropskih intergracija ili unapedjenja odnosa sa susednim zemljama. To je ključna stvar koja se mora rešiti. Apelujem na Srbiju i Crnu Goru da učini šta može da se ta stvar okonča.

XS
SM
MD
LG