Linkovi

Adidas: Komjuter u sportskoj opremi


Jedan od najvećih svjetskih proizvođača sportske opreme «Adidas» objavio je da su njegov tim izradi prvi integrisan trening sistem.

Komjuter u adidasovoj patici mjeri brzinu, uređaj u majici registruje puls dok narukvica na ruci analizira sve izmjerene podatke... Trčanje više nije što je nekad bilo. Stare patike i majice nisu u više u modi – zamjenjene su cijelim sistemom u koje je ugrađena mini komjuterska oprema. Juka Haponen, softver inženjer u kompaniji Polar, kaže da je ovo prvi put da su integrisani senzori u patici sa bežičnim monitorom pulsa u majici.

Dva uređaja komuniciraju sa prijemnikom koji nosite na ruci, koji sabira sve podatke i mi ih potom analiziramo...., kaže Haponen.

Ta integracija omogućava proizvodima da budu dio sportiste - adidasove AdiStar kombinovane patike imaju u đonu ugrađen senzor za pokrete, ali to je tek početak.

Ovo je nova majica koja ima svoje senzore. Ovaj dio je u kontaktu sa kožom, a izvan se postavlja - novi bežični transmiter. Transmiter radi tako da mjeri elektropulseve, uvećava ih i kovertuje u digitalne signale. Potom se mjere intervali između dva signala, pretvaraju se u otkucaje u minuti i tako dobijamo puls koji se može očitati sa narukvice, kaže Juka Haponen.

Specijalna vlakna od kojih se prave Adidasove majice eliminišu potrebu da se ugrađuje poseban kaiš za mjerenje pulasa.

Mali Polarov WearLink konektor sa prsa emituje signale koji su takođe šalju u mali komjuter u vašoj narukvici. Tu se podaci očitavaju momentalno. Drugim riječima vaša odjeća mjeri sve parametre.

Juka Haponen kaže da trostruki senzor uključuje sve – i brzinomjere i elektroniku... Brzina se mjeri čak 1000 puta u sekundi i potom se obavlja proračun ugla i brzine koraka... Kada se vježbanje završi, podaci se mogu ubaciti i u komjuter kod kuće, ako želite da analizirate svoj trening. Nova Adidasova oprema biće u prodaji naproljeće iduće godine.

XS
SM
MD
LG