Linkovi

Izraelske i palestinske snage u pripravnosti dok se ne okonča povlačenje iz Gaze


Palestinski zvaničnici su organizovali manja slavlja kako bi obeležili izraelsko povlačenje iz Gaze.

Bilo je nekoliko manifestacija i mnogo mahanja zastavama, ali u glavnom, život se odvijao normalno. Na ulicama je vidljivo prisustvo palestinskih snaga bezbednosti, koje su stavljene u stanje pripravnosti i rasporedjene na pozicije bliže jevrejskim enklavama.

Palestinske i izraelske snage postavljene su kako bi sprečile potencijalne napade palestinskih ekstremista tokom povlačenja. Bilo je zabrinutosti zbog toga kako bi ekstremističke grupe, kao što je Hamas, mogle da reaguju tokom povlačenja.

Portparol Hamasa Sami Abu Zuhri izjavio je, za Glas Amerike, da su različite strane postigle dogovor sa palestinskim vlastima da zajednički deluju tokom povlačenja i da koordiniraju akcije. On je takodje obećao mir.

«Ako Izraelci odu u miru i bez napada, mislim da ih niko neće napasti i oni će se povući tiho i bez problema ».

Svi Palestinci pozdravljaju izraelsko povlačenje , ali Sami Abu Zuhri kaže da do njega ne bi došlo bez stalnog pritiska od strane ekstremista.

« Povlačenje je veliki , istorijski dogadjaj. On je posledica otpora, a ne pregovora».

Portparol Hamasa je naglasio da je ovo prvi put da Izraelci napuštaju svoja naselja i završavaju okupaciju barem dela palestinske zemlje. Medjutim, za Palestince je izraelsko povlačenje iz Gaze samo prvi korak.

Oni žele da se Izrael povuče sa čitave Zapadne obale i iz Istočnog Jerusalima , oblasti koje oni žele za svoju buduću nezavisnu državu. Hamas je već obećao da će nastaviti da pruža otpor kako bi to ostvario. Sami Abu Zuhri nije hteo da kaže da li to znači nasilje u budućnosti. Palestinsko rukovodstvo, na čelu sa predsednikom Mahmudom Abasom, se nada da isti cilj može da bude postignut i pregovorima.

XS
SM
MD
LG