Linkovi

Florida - jedan od rastućih naučno-istraživačkih centara u Americi


Ovo veliko poluostrovo na jugu Severne Amerike je Florida, koja je poznata po suncu i zabavi, po Diznivorldu i svemirskom centru.

Usluge čine najveći deo privrede Floride – pošto tu državu posećuje 40 miliona turista svake godine. Ono što većina njih ne zna je da je centrala Florida postala i najveći tehnološki centar. Naravno tu je i Dizni, sa svojim zabavnim parkom i filmskim studijima. u regionu Orlanda je i kompanija Lokid Martin, zatim proizvođač video igara Elektronik Arts, kao i Univerzitet Centralne Floride.Džo Valas je izvršni direktor Istraživačkog parka Centralne Floride, takođe smeštenog u Orlandu.

«Univerzitet je počeo da radi 1968. Sada ima oko 44 hiljade studenata, pa spada među 12 najvećih u SAD. Te 1968. u Orlandu je bila samo jedna tehnološka kompanija – Martin Marijeta, kao i svemirski centar Kenedi, udaljen oko 30 milja.»

Za vreme trke ka Mesecu, ovo je bilo uzbudljivo mesto.

«Tada je doneta odluka da se biznis i univerzitet približe, pa je 1981. nastao istraživački park. Mi smo partneri sa univerzitetom. Kupili smo zemljište, izgradili puteve i infrastrukturu i tako je nastao istraživački centar pored univerziteta. Ovo je sedmi po veličini naučno-istraživački park u SAD, u kome je 106 kompanija sa oko 10 hiljada zaposlenih»

A sve to na preko 300 hiljada kvadratnih metara kancelarijskog, proizvodnog i istraživačkog prostora. Očigledno je da sveta veza između sveta biznisa i obrazovanja. Doktor Erik Van Strajland je dekan fakulteta za Optiku i fotoniku u sastavu Univerziteta centralne Floride. U pitanju je jedini fakultet za fotoniku u SAD, a 20% fakultetskog budžeta potiče od poslovnih partnera.

Zajednički oni razvijaju sisteme za kontrolu saobraćaja, usavršavaju telekomunikacione sisteme, a rade i na razvoju bio-medicinskih tehnologija. Doktor Jaser Hosni vodi laboratoriju za takozvane brze prototipe.

«...možda vam izgleda da je ovo napravljeno od drveta, ali je u pitanju papir.»
Miki Maus i Diznivorld će verovatno uvek biti najveća atrakcija Floride, ali bi nešto od onoga što se događa u okolini lako moglo da bude i deo Diznijevog «sveta sutrašnjice» .

XS
SM
MD
LG