Linkovi

Crne kutije iz aviona privatne kiparske kompanije "Helios" koji se u nedjelju srušio u Grčkoj, poslate u Pariz na analizu


Policija u Nikoziji upala je u prostorije kiparske privatne aviokompanije Helios čiji se avion na liniji Larnaka - Prag, srušio u nedjelju nedaleko od Atine. Policijska racija imala je za cilj prikupljanje dokaza koji bi mogli da budu od koristi u eventualnoj kriminalnoj istrazi.

Kiparski zvaničnici objavili su da će dvije crne kutije iz putničkog aviona koji se u nedjelju srušio kod Atine, biti poslate u Francusku na analizu. Stručnjaci u Parizu bi trebalo da utvrde zbog čega se tačno srušio avion.

Predsjednik kompanije "Helios" Andreas Drakos demantovao je navode iz izvještaja u kojima je saopšteno kako je inženjer leta dan uoči polijetanja rekao da Boing 737 koji je uzletio iz Larnake - neispravan. Drakos je rekao da je problem dekopresije u avionu riješen uoči prethodnog leta i da su ispravnost aviona potvrdila najmanje dvojica inspektora.

U međuvremenu, atinski ljekari objavili su da je autopsijom utvrđeno da je najmanje 6 putnika u avionu bili živo, ali vjerovatno bez svijesti u trenutku pada.

Dekompresija u kabini jedan je od mogućih uzroka pada aviona, dok se takođe govori i o moguće vrlo ozbiljnim kvarom u sistemu za hlađenje.

Vjeruje se i da je većčina putnika i članova posade bila u nesvjesnom stanju u trenutku rušenja.

Na Kipru je od ponedjeljka trodnevna nacionalna žalost.

XS
SM
MD
LG