Linkovi

Kako je Eldinu Foči susret sa Piterom Dženingsom promenio život?


Posle smrti novinara Pitera Dženingsa, na veb sajt stanice ABC stigle su hiljade mejlova gledalaca koji su odavali poštu legendi američkog novinarstva. Medju njima je bilo i dirljivo pismo koje je poslao Eldin Eki Fočo, koji je kao dečak rastao u Sarajevu pod opsadom, sve dok mu slučajni susret sa Dženingsom nije promenio život.

Danas, on je snažan mladić koji srećno živi u Grend Repidsu u Mičigenu... Ali 1994. godine, kada je upoznao Pitera Dženingsa, Eki Fočo bio je prerano sazreli dečak koji je rastao u paklu Sarajeva.

«Pucnjava koju čujemo, da li je to tako svaki dan?» pitao je američki novinar. Da, svaki dan, to za mene nije ništa novo, rekao je Eki.

Piter je izveštavao o ratu u Bosni kada je zapodenuo razgovor sa dečakom koji je tu slučajno prolazio.

Eki priča da je igrao fudbal sa drugovima kada se pojavila ekipa ABC-ja.

Dženingsov prilog ponudio je američkoj publici neuobičajenu perspektivu rata u Bosni. Piter je ispričao kako je zajedno sa Ekijem pošao da vidi panoramu grada koji je dečak tako voleo. Da li smo bezbedni? pitao je Ekija koji je odgovorio – «da, ja se ne plašim, uopšte.»

Novinar ga je pitao šta misli o budućnosti, da li želi da zauvek ostane u Sarajevu?

«Ne», odgovorio je Eki. «Mislim da se rat u Bosni nikada neće završiti. Mislim da će rat trajati jako dugo, i mislim da kada porastem, da ću otići, možda u Ameriku, možda u Englesku»

Dvoje od 17 miliona ljudi koji su te večeri videli Dženingsov izveštaj bili su Džordž i Helen Pribi iz mesta Irvajn u Kaliforniji.

«Nisam mogao da zaboravim dečakovo lice... nešto mi je govorilo – to je mogao da bude tvoj sin, i prosto nisam mogao da prestanem da razmišljam o njemu» priča Džordž Pribi.

On je nazvao redakciju Pitera Dženingsa u Njujorku i preko ABC-ja poslao pismo u Sarajevo, gde je zahvaljujući samo čudu uspelo da stigne do Ekija.

Džordž Pribi kaže da je mogao da zamisli svoju porodicu u toj situaciji i da ga je to strahovito rastužilo.

Zato je on platio da Eki i njegova porodica izadju iz Bosne i trajno nastane u Sjedinjenim Državama.

«Bez Piterove pomoći, Eki bi bio samo još jedan dečak u još jednoj ratom razorenoj zemlji», ističe Džordž.

Umesto toga, Eki je završio srednju školu u Mičigenu, prijavio se u američku mornaricu i učestvovao u operaciji «Iračka sloboda» na američkom nosaču aviona Teodor Ruzvelt.

Danas on radi u banci i planira da sledeće godine upiše koledž. Vozeći se u svom žutom «mustangu», Eki Fočo živi američki san. A sve to znamo jer, kada je Piter Dženings preminuo, na veb sajt TV stanice ABC News stigao je Ekijev e-mail, upućen ekipi emisije World News Tonight.

«Zovem se Eldin, mada sam ABC News-u poznatiji kao Eki, dečak iz Sarajeva. Živim sa porodicom u SAD a sve to dugujem jednom čoveku. Suze mi navru na oči dok se sećam kakav je čovek bio Piter Dženings.» napisao je Eki. Iskreno verujem da svoju bezbednost i dobrobit svoje porodice dugujem Piteru, kaže on.

Danas, na kaminu u Ekijevoj kući možete videti fotografiju sa njegovim herojem, i Piterovu štopericu, koju je novinar nosio na dan kada je promenio život jednog dečaka.

XS
SM
MD
LG