Linkovi

Samardžić: Plan B za decentralizaciju Kosova predstavlja potpuni krah UNMIK i Vlada Kosova


Savetnik premijera Srbije Slobodan Samardžić izjavio je da "Plan B" za decentralizaciju Kosova predstavlja potpuni krah koncepta lokalne samouprave koju su UNMIK i Vlada Kosova pokušali da nametnu Srbima.

Samardžić je rekao da je "Plan B" manevar čiji je cilj bio da učini nešto pre dolaska Kai Ejdea na Kosovo i još jednog posmatranja standarda i da ga srpska zajednica na Kosovu sigurno neće prihvatiti jer se njime Srbima ne daje samouprava, već postoji namera da se oni u okviru opština Gračanica i Parteš pretvore u manjinu. Jedino rešenje, rekao je Samardžić, je novi koncept decentralizuje Kosova u kome bi trebala da učestvuje delegacija Beograda i lokalnih Srba kroz zajednički radnu grupu sa UNMIK-om.

Rešavanje budućeg statusa Kosova i ostale nacionalne interese Srbija će najsigurnije zaštititi, smatra potpredsednik Srpskog pokreta obnove Srđan Srećković, ubrzanim ulaskom u Partnerstvo za mir. To je jedini način za brzo priključenje Evropskoj uniji, izjavio je Srećković.

Srpski premijer Vojislav Koštunica smatra da postoji opšti društveni konsenzus da je integracija u Evropsku uniju najvažniji zadatak Srbije i Crne Gore i predlaže da se ostavi po strani sve što ne vodi ostvarivanju tog cilja.

S druge strane narodni pokret "5. oktobar" najavljuje kampanju za nezavisnu i međunarodnu priznatu Srbiju. Jedan od lidera tog Pokreta Vesna Pešić kaže da se u Srbiji pod vođstvom crkve i premijera Koštunice okupljaju snage čiji je cilj izazivanje sukoba u Crnoj Gori i sprečavanje referenduma .

XS
SM
MD
LG