Linkovi

Boing 737 sa 115 putnika i šest članova posade srušio se 60 kilometara severno od Atine


Svi putnici i članovi posade aviona koji se danas srušio 60 kilometara severno od Atine, državljani su Kipra, javila je atinska TV-stanica Mega sa Kipra. Grčke spasilačke ekipe saopštile su da su pronašle prve žrtve, kao i da za sada nisu pronašli nijednog preživelog putnika ili člana posade. Boing 737 privatne kiparske kompanije 'Ilios' sa 115 putnika i šest članova posade leteo je n čarter liniji Larnaka-Atina-Prag.

U putničkom avionu nije bilo znakova života pred pad, izjavili su zvančnici Ministarstva odbrane Grčke. Avion se najverovatnije srušio zbog otmice, javili su grčki mediji pozivajući se na izvore u Ministarstvu odbrane Grčke što Ministarstvo nije ni potvrdilo niti demantovalo.

Pre pada avion je pratio par grčkih borbenih aviona F16, jer je boing neko vreme leteo menjajući smer i nije imao vezu sa kontrolom leta. Posada vojnog aviona je videla da kopilot leži preko sedišta, pilota nije bilo u pilotskoj kabini, a u putničkoj kabini nije bilo znakova života, prenela je državna TV stanica NET pozivajući se na izvore u grčkom Ministarstvu odbrane.

Jedan Kipranin je SMS porukom sa mobilnog telefona najavio svoju smrt. 'Vidim da je pilot pomodreo. Svi se smrzavamo. Pašćemo', glasi SMS poruka koju je primio rođak poginulog putnika, a zvanično potvrdilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Kipra. Zvaničnik u Ministarstvu odbrane rekao je agenciji Rojters da se veruje da je uzrok pada aviona bio ili problem sa zalihama kiseonika, ili pad pritiska.

Mediji ukazuju da je 'aktiviran olimpijski plan za ovakve situacije' koji je pripremljen za prošlogodišnje Letnje olimpijske igre. Taj plan predviđa obaranje aviona koji leti van kontrole u regionu Atine, ali nema potvrde da li je to učinjeno u ovom slučaju. Atinski aerodrom prethodno je izgubio vezu s pilotom kiparskog aviona u vreme kada je trebalo da sleti, zbog čega su dva vojna aviona poslata da lokalizuju letelicu. Premijer Kostas Karamanlis i ministri odbrane i javnog reda su prekinuli odmor i vratili se u Atinu.

XS
SM
MD
LG