Linkovi

Spoj mode i digitalne tehnologije


Na ovogodišnjem sajmu kompjuterske grafike SIGRAF 2005, koji je održan u Los Anđelesu, došlo je do spoja mode i digitalne tehnologije. Dizajneri su prikazali takozvanu «pametnu odeću» - odevne predmete koji misle, reaguju, komuniciraju i daju novo značenje pojmu - odeća.

Nosiva tehnologija je puno uznapredovala od vremena kada ste imali kapuljače sa radijom, gde su slušalice bile zašivene u postavu. Današnja pametna odeća sadrži računare, može da prikazuje svetleće poruke, u stanju je da menja boju u skladu sa pokretima korisnika, a može čak i da vas zagrli. Na modnoj pisti, ovogodišnjeg Sigrafa – međuanrodnoj smotri kompjuterske grafike i interaktivne tehnologije – prikazani su najnoviji modeli sajber-mode. Već četvrtu godinu za redom, smotra Sajber mode je okupila čak 35 izlagača iz 10 zemalja, koji su predstavili široku lepezu proizvoda – od odeće i nakita do modenih detalja, a sve sa digitalnom oznakom.

Ova košulja vaz zaista grli. Ona, naime, ima ugrađene snezore koji prate puls, jačinu dodira i temperaturu korisnika. Te informacije se onda putem mobilnog telefona prenose na osobu koja nosi drugu takvu košulju – koja za uzvrat dobije pravi zagrljaj. Košulje je napravila jedna italijanska kompanija kako bi demonstrirala koncept odeće koja je u stanju da komunicira sa mobitelom i drugim elektronskim uređajima.

«Mi zaista na tržište želimo da iznesemo proizvod koji će imati smisla za korisnike. Zato interfejs mora da bude intuitivan, mora da bude jednostavan. Mi smo sve napravili tako da je elektronika modularna i da se lako može ukloniti sa odeće.»

Ovom trendu – integracije tehnologije, odeće i svakodnevnih predmeta – priključije se sve veći broj dizajnera. Tako svetleća odeća NIKS može da prikazuje poruke ili internet stranice.

«Jakna sadrži i ugrađeni mikrofon, kako bi mogla da reaguje na glas» - objašnjava ovaj izlagač. Dizajner Džon Bel ukazuje da široka rasprostranjenost sofisticirane tehnologije sada ideju pametne odeće čini prihvatljivom.

«Možete da otkucate poruku i da je pošaljete na jaknu. Možete da primate SMS poruke i da se one ispisuju na jakni. Možete da odete na internet i da tamo sastavite dizajn jakne kakav želite. Možete čak i da napravite da vam po jakni lete mačkice ili da napravite svoje simbole ili čak da stavite svoje slike.»

Dizajneri napominju da potrošači mogu da u narednim mesecima očekuju još «pametniju odeću», kako na tržište budu izlazili sve jači elektronski uređaji.

XS
SM
MD
LG