Linkovi

Elektronika kontroliše kretanje stranaca


Svi strani državljani koji automobilom ulaze u američki državu Vašington iz Kanade moraće od sada da u vozilu drže naročit uredjaj za registrovanje ulaska i izlaska. Sekretarijat za unutrašnju bezbednost tvrdi da će time putovanje biti efikasnije, a granica bezbednija.

Nemački turista Remko Arens, uputio se na utakmicu Marinersa i važno mu je samo da stigne na vreme:

”Nemam šta da krijem. Zato, što da ne? Ako je time zemlja bezbednija.“

Ugradjena u njegov karton privremenog posetioca je sićušna antena pomoću koje uredjaji registruju tačno vreme ulaska i izlaska iz zemlje. To se zove radiofrekventna identifikacija.

”Lako je sagraditi ”tvrdjavu Ameriku,“ podići zidove... Problem je kako pomiriti efikasnost i bezbednost, a sa ovim smo to uspeli.“

Funkcioneri sekretarijata demonstrirali su rad sistema. Svako ko ulazi u zemlju dobija turistički karton sa ugradjenim radio uredjajem. To važi za sve osim Kanadjana rodjenih u Kanadi. Od vozača se traži da karton polože ispod vetrobrana, a putnici treba da ga drže podignutog u ruci kada prelaze granicu. Kraj prelaza su ugradjeni ”čitači“ koji čitaju kartu i zapisuju informacije.

”Jedino što je ugradjeno u karton jeste broj. Nema nikakvih biografskih informacija.“

Ipak, ima kritičara zabrinutih za gubitak privatnosti, koji smatraju da ovo otežava turistima ulazak u zemlju. Sekretarijat za unutrašnju bezbednost kaže da karta ne može da se koristi za praćenje kretanja unutar Sjedinjenih Država. A što se tiče otežanog putovanja...

”Mislim da ovo olakšava i ubrzava proces...“

Sekretarijat za bezbednost kaže da, za sada, posetioci nemaju žalbi na novi proces.

XS
SM
MD
LG