Linkovi

Rasim Ljaljić: Haški optuženik Milan Lukić nema državljanstvo Srbije i Crne Gore


Ljajić je rekao da je njegovo Ministarstvo tražilo od državnih organa dokumentaciju potrebnu za podnošenje zahteva za izručenje Lukića a da se u odgovoru kaže da se Lukić ne vodi u knjizi državljana Srbije i Crne Gore. Zahtev za izručenje može da se uputi, kaže ministar Ljajić .

Inače, stanje u srpskom pravosuđu ozbiljno bi moglo da uzdrma Vladu i dovede do raspada vladajuće koalicije. Pošto su izjavom ministra Velimira Ilića potvrđene osnovane indicije da su vršeni politički pritisci na tužilaštvo kako bi se povukla optužnica protiv Marka Miloševića, sina bivšeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića, stranka G17 Plus smatra da je trenutnu krizu nastalu povezanošću pravosuđa i politike moguće prevazići samo smenjivanjem tužilaca koji su zloupotrebili svoje funkcije.

Bivši srpski premijer Zoran Živković smatra da će Vlada ipak opstati do kraja mandata jer su svi koji učestvuju u vladi napravili, kako se izrazio, đavolji ugovor sa Socijalističkom partijom Srbije i zato svi snose odgovornost za posledice takvog ugovora.

Vujanović bi trebao uskoro predloži novi sastav Saveta za zaštitu nacionalnih manjina i etničkih grupa.

Potpredsednik crnogorskog parlamenta Dragan Kujović ocenio je da bi u Savetu za zaštitu nacionalnih manjina i etničkih grupa moralo biti mesta za predstavnika CPC.

''Ukoliko u sastavu novog Saveta budu predstavnici SPC i Islamske zajednice, onda je sasvim prirodno da bi jedno mesto trebalo da pripadne i CPC'', rekao je Kujović.

On se saglasio sa ocenom da bi državni organi morali konačno da reaguju i zauzmu stav u vezi sa delovanjem SPC, jer su na osnovu Ustava i zakona dužni da spreče svakoga da se meša u poslove koji nisu u njihovoj nadležnosti i to je demokratsko pitanje, rekao je Kujović.

Sličan zahtev izneli su juče i predstavnici Pokreta za nezavisnu Crnu Goru, a tim povodom, SNP danas je saopštila da stavovi tog Pokreta nisu argumenti za nezavisnost, ''već govor mržnje i poziv na progon svih koji drugačije misle''.

SNP tvrdi da poruke koje upućuje Pokret za nezavisnost imaju za cilj podizanje tenzija i produbljavanje podela, radi opstanka na vlasti Đukanovića po svaku cenu. Oni su besmislenim ocenili tvrdnje da mitropolit Amfilohije i Mitropolija preuzimaju ulogu opozicije zbog njene navodne nemoći, navodeći da ''Crkva samo radi svoj posao i da je progonjena od crnogorskog režima''.

XS
SM
MD
LG