Linkovi

Američki predsednik Džordž Buš izražava saosećanje sa protivnicima rata u Iraku ali ne namerava da se sa njima sastane


Predsednik Buš je izrazio saosećanje sa grupom demonstranata koji protestuju zbog rata u Iraku, nedaleko od njegovog ranča u Krofordu, u Teksasu. Protest je u sredu započela jedna žena čiji sin je poginuo u Iraku, ali joj se od tada pridružilo još ljudi.

Grupa od oko 50 protivnika rata okupila se u Krofordu izražavajući podršku Sindi Šihan, koja od prošle nedelje zahteva da se sastane sa predsednikom Bušom. Njen 24-godišnji sin je poginuo u Iraku 2003. godine, i ona je prošle godine bila u grupi članova porodica poginulih vojnika koji su imali privatan susret sa predsednikom. Medjutim, ona kaže kako bi htela da upita predsednika Buša u ime čega je poginuo njen sin i da ga pozove da vrati američke vojnike kućama:


”On je na odmoru ovde pet nedelja. Ne razumem zašto ne može da odvoji jedan sat za razgovor sa osobom čiji život je uništen.“

Protest gospodje Šihan privukao je veliku pažnju medija, a pristalice nastavljaju da joj se pridružuju. Dva viša funkcionera sastala su se prošle subote sa tom 48-godišnjom majkom, ali nisu uspeli da je uteše. Grupa protivnika rata kaže da će ostati u Krofordu tokom celog Bušovog odmora, sve dok joj ne bude odobreno da se sastane sa njim. Američki predsednik je juče konferisao sa najvišim funkcionerima državnog sekretarijata i sekretarijata za odbranu i kasnije izjavio da poštuje gledište gospodje Šihan, ali nije rekao da li namerava da se sa njom sastane:

”Saosećam sa gospodjom Šihan. Ona ima jaka ubedjenja i svako pravo na ovom svetu da iznese ono u šta veruje. Ovo je Amerika, ona ima pravo na svoje gledište,“ rekao je predsednik Buš. Ali on je dodao da bi prevremeno povlačenje vojnika predstavljalo grešku i izdaju Iračana:

”Povlačenje vojnika predstavljalo bi užasan signal za neprijatelja. Za pristalice Zarkavija, za teroriste u svetu, i za bombaše koji odnose živote nevinih, to bi značilo da su Sjedinjene Države slabe,“ rekao je američki predsednik. Buš je rekao da nema planova za smanjenje broja američkih vojnika u Iraku, već da bi njihov broj mogao da se poveća narednih meseci. Američki funkcioneri su i ranije iznosili gledište da je potrebno povećati bezbednost, dok iračka vlada pokušava da dovrši pisanje ustava, održi referendum o tom dokumentu i organizuje nacionalne izbore, kasnije ove godine.

XS
SM
MD
LG