Linkovi

Ministarstva zdravlja širom sveta pozivaju na formiranje regionalnih zaliha lekova da bi se sprečile epidemije


Predstavnici ministarstava zdravlja iz više od 100 zemalja sveta pozvali su na formiranje regionalnih zaliha lekova i vakcina da bi se suzbilo izbijanje epidemija bolesti kao što je ptičiji grip. Učesnici sastanka na Tajlandu takodje su zatražili mere za rešavanje novih zdravstvenih problema u savremenom svetu.

Više od 700 delegata učestvovalo je u konferenciji o promovisanju zdravlja u svetu, koja je protekle nedelje održana na Tajlandu. Učesnici su se složili da je potreban nov pristup da bi se rešili rastući izazovi koji su posledica globalizacije i novih vrsta bolesti. Jedan od organizatora, doktor Ketrin Le Gale-Kami iz Svetske zdravstvene organizacije kaže da su se, od prvog sastanka te grupe pre 19 godina, pojavili mnogi novi faktori koji utiču na zdravlje ljudi.

«Sada se suočavamo sa novim zdravstvenim izazovima, ne samo klasičnim prenosivim bolestima nego i rastućim problemom ne-zaraznih bolesti kao što su rak, dijabetes, i kardiovaskularna oboljenja», kaže Ketrin Le Gale-Kami.

Ona upozorava da pretnje, medju kojima su pušenje, alkohol i loša ishrana, rastu u razvijenom svetu koji ima sve manje resursa za borbu protiv njih. Delegati na konferenciji usvojili su takozvanu Povelju iz Bangkoka, koja poziva na veću koordinaciju izmedju javne politike i novih investicija, kao i veće partnerstvo izmedju vlada, medjunarodnih organizacija i privatnog sektora.

Delegati su se u načelu složili da se formiraju regionalne zalihe lekova i vakcina za rešavanje problema prenosivih bolesti kao što je ptičiji grip, virus od koga je umrlo više od 60 ljudi i desetine miliona pilića u jugoistočnoj Aziji, a posebno Tajlandu, Vijetnamu i Kambodži. Bolest koja se širi za vreme seobe ptica, nedavno se pojavila u centralnoj Aziji, Rusiji i delovima Kine.

Ptičiji grip je do sada pogodio samo ljude koji su bili u kontaktu sa obolelim pticama, ali naučnici strahuju da bi virus mogao da mutira u formu koja se prenosi sa čoveka na čoveka, što bi dovelo do globalne epidemije. Neke evropske i američke države počele su da prave zalihe jedinog leka za koji se zna da je efikasan protiv ptičijeg gripa. Medjutim, mnoge azijske zemlje imaju teškoće u dobijanju tog leka zato što je skup a zalihe su ograničene.

XS
SM
MD
LG