Linkovi

U Britaniji pritvoreno 10 stranaca pod optužbom da predstavljaju pretnju po nacionalnu bezbednost


Britanski sekretarijat za unutrašnje poslove saopštio je da će oni biti deportovani.

Hapšenja su se desila u četvrtak ujutro u okolini Londona, Birmingema i Lestera. Ministarka Helen Blers izjavila je da je akcija sprovedena zbog iz nagalšeno bezbednosnih razloga posle napada na londonski transportni sistem 7.jula u kojem je poginulo 52 putnika , kao i četiri muslimanska bombaša samoubice.

« Imali smo bombaške napade 7. jula. Jasno je da je naša nacionalna bezbednost sada od najviše važnosti. I kada imamo strance čije prisustvo u ovoj zemlji ugrožava javno dobro, verujem da bi oni trebalo da budu deportovani uz adekvatno obezbedjenje».

Ona je rekla da će uhapšeni imati pravne zastupnike i da će moći da osporavaju odluku o deportovanju u britanskim sudovima. Medjutim , britanski aktivisti za ljudska prava protive se novim merama. Šami Čakrabarti iz organizacije za ljudska prava Liberti kaže da bi vlasti trebalo da sude strancima samo u slučaju stvarne opasnosti.

« Moje gledište je uvek bilo da, ako su ti ljudi opasni teroristi, trebalo bi da im se sudi i presudi, pre nego da se deportuju uz mogućnost da se vrate ili šire svoju mržnju praveći planove protiv Velike Britanije iz inostranstva».

Prema izvorima bliskih britanskoj vladi, jedan od pritvorenih je Abu Katada , muslimanski sveštenik za kojim se traga u njegovom rodnom Jordanu zbog služenja doživotne kazne zatvora u vezi sa organizovanjem bombaških napada. Britanski zvaničnici opisali su Abu Katada kao visokog duhovnog savetnika terorističke mreže Al Kaida. Britanija i Jordan potpisale su ugovor o ekstradiciji prema kojem svaki osumnjičeni terorista može biti vraćen u Jordan sa garancijom da neće biti pogubljen ili mučen. Kritičari smatraju da to nije pravi način za kontrolu pogodbe. Sa druge strane , vlasti u Libanu uhapsile su muslimanskog sveštenika sa boravkom u Britaniji koji je prošle sedmice izjavio da, ukoliko sazna da teroristi ponovo planiraju bombaške napade u Britaniji , to neće prijaviti policiji.

Sveštenik Omar Bakri Muhamed, stigao je iz Bejruta u subotu , dan nakon što je britanski premijer Toni Bler najavio suzbijanje radikalnih muslimanskih sveštenika. U međuvremenu, 11 osoba optuženih za povezanost sa teroristima pojavilo se na pretresu pred sudom u Londonu. Većina se tereti za skrivanje informacija o kretanju četvorice glavnih osumnjičenih za pokušaj bombaških napada 21. jula na londonski transportni sistem. Medju njima je i Harun Rašid Asvat , koji je suočen sa ekstradicijom u Sjedinjene Države gde je optužen zbog plana da otvori centar za obuku terorista. Sud je odlučio da on ostane u pritvoru, bez prava na kauciju, do sudjenja koje je zakazano za 8. septembar.

XS
SM
MD
LG