Linkovi

MMF upozorava Vladu Srbije


Međunarodnim organizacijama koje zahtevaju od Vlade Srbije da ispuni neke preuzete obaveze sada se pridružio i Međunarodni monetarni fond. U pismu premijeru Vojislavu Koštunici Međunarodni monetarni fond upozorava Vladu da će odustati od ranije potpisanog aranžmana ako ne budu poštovani dogovori da do kraja oktobra mora biti sprovedena reforma penzionog sistema i započeta prodaja dve rafinerije nafte. Ukoliko Fond odustane od aranžmana, to će Srbiju koštati oko 900 miliona dolara, a neće joj biti otpisan ni deo duga prema Pariskom klubu.

Međutim, to nisu jedine loše posledice, a direktor Centra za slobodno tržište Miroslav Prokopijević ukazuje na još veće štete po Srbiju u slučaju otkazivanja aranžmana sa MMF-om kao što su prazniji budžet, devalvacija dinara i odlazak stranih investitora. Zbog svega toga guverner Narodne banke Radovan Jelašić upozorava da Misija Međunarodnog monetarnog fonda neće doći u Beograd ako Vlada Srbije ne ispuni preuzete obaveze. Sve treba da bude urađeno do kraja oktobra, što znači da nam je ostalo bukvalno dva meseca do sledeće posete MMF-a koji treba da konstatuje u kojoj meri su izvršene i sprovedene preuzete obaveze, rekao je Jelašić.

A jedan od vodećih srpskih ekonomista, Stojan Stamenković preporučio je Vladi da ozbiljno shvati upozorenja MMF-a. Zbog nerešenih odnosa u vladajućoj koaliciji, Vlada nije u stanju da ispuni preuzete obaveze od čijeg sprovođena zavise veoma značajne odluke, rekao je Stamenković. Mnogi politički analitičari procenjuju da bi parlamentarna rasprava o privatizaciji naftne kompanije zakazana za kraj avgusta mogla da dovede u pitanje dalji opstanak Vlade.

XS
SM
MD
LG