Linkovi

SAD: Koraci Teherana na nuklearnom planu povećavaju samoizolaciju Irana


Sjedinjene Države su saopštile da se Iran izoluje svojim odlukama na nuklearnom planu. Američki funkcioneri ističu da raste konsenzus za oštru odmazdu prema Iranu od strane Medjunarodne agencije za atomsku energiju. Stejt Department je saopštio da je uklanjanje pečata u Isfahanu deo niza provokativnih koraka koje je Iran započeo krajem prošle nedelje kad je odbio ponudu Evropskih podsticaja za okončanje osetljive nuklearne aktivnosti. Prekršivši sporazum postignut sa Britanijom, Francuskom i Nemačkom prošlog novembra, Iran je ove nedelje ponovo počeo obogaćivanje uranijuma u Isfahanu, dok je juče uklonio pečate Ujedinjenih nacija koji su bili postavljeni na opremi kao deo tog sporazuma. Prekid razgovora Irana i Evropske unije je u Beču podstakao hitni sastanak odbora guvernera Medjunarodne agencije za atomsku energiju, na kojem diplomate Sjedinjenih Država i takozvane trojke Evropske unije pokušavaju da sastave rezoluciju kojom se osudjuje Iran i apeluje na Teheran da opozove svoje najnovije poteze. Na konferenciji za sstampu, predstavnik Stejt Departmenta Adam Ereli je rekao da je razvoj dogadjaja u Isfahanu jasna porkuka da Iran prekida saradnju sa medjunarodnom zajednicom u vezi sa svojim nuklearnim namerama:

”To pokazuje da se Iran samo dublje izoluje. Nastavljamo blisku saradnju sa trojkom Evropske unije i drugim članovima upravnog odbora guvernera Medjunarodne agencije za atomsku energiju. Želimo da pošaljemo Iranu snažnu poruku da je od kritične važnosti da se ponovo suspenduju aktivnosti obogaćivanja uranijuma i da se u potpunosti saradjuje sa Medjunarodnom agencijom za atomsku energiju u rešavanju svih neodgovorenih pitanja o nuklearnom programu Teherana,“ rekao je Ereli.

Upravni odbor 35-člane Medjunarodne agencije je prekinuo zvaničnu sednicu planiranu za redu dok diplomate održavaju privatne razgovore o rezoluciji koja se tiče najnovijih akcija Irana. Predstavnik Ereli je rekao da Sjedinjene Države rade na postizanju najšireg mogućeg konsenzusa najoštrije moguće rezolucije. Medjutim, visoki diplomata koji je razgovarao sa novinarima nije rekao da li će tom rezolucijom biti postavljen krajnji rok da Iran odustane od nedavnih akcija ili se u protivnom suoči sa prebacivanjem tog pitanja Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija radi moguće akcije.

Sjedinjene Države veruju da Iranski zvanično mirnodopski nuklearni program ima tajne komponente za proizvodnju oružja. Vašington već dugo zagovara prebacivanje tog pitanja Savetu bezbednosti, ali se tome protive neki članovi upravnog odbora Medjunarodne agencije za atomsku energiju. Isti američki diplomata je rekao da je prebacivanje pitanja Irana Savetu bezbednosti UN-a još uvek moguća konsekvenca iranskog prkošenja, bez obzira na to da li je eksplicitno pomenuta u rezoluciji. On je dodao da Sjedinjene Države žele da upravni odbor Medjunarodne agencije izda jasno saopštenje o zabrinutosti medjunarodne zajednice, što je prilika za Iran da ispravi stvari i omogući vreme za proces razmatranja odgovora Teherana kao i odluke za sledeće korake ukoliko se pokažu neophodnim.

XS
SM
MD
LG