Linkovi

Predsednik Buš pozdravio rezoluciju Medjunarodne agencije za atomsku energiju o Iranu


Predsednik Buš je pozdravio rezoluciju o Iranu kojom Medjunarodna agencija za atomsku energiju zahteva od Teherana da obustavi preradu nuklearnog materijala, obnovljenu prošle sedmice. Predsednik Buš je izjavio da rezolucia, čiji su nacrt sastavile Nemačka, Britanija i Fancuska, predstavlja pozitivan korak i odražava sve čvršću rešenost medjuanrodne zajednice da prozove Iran zbog njegovog nuklearnog programa.

“Svet se sve više slaže da Iran ne bi trebalo da ima sredstva koja bi ga osposobila da razvije nuklearno oružje.”

Predsednik Buš je to izjavio u razgovor sa novinarima na svom ranču u Teksasu gde se sastao sa sekretarom za odbranu Donaldom Ramsfeldom, državnim sekretarom Kondolizom Rajs i drugim visokim zvaničnicima. Predsednik Buš je naglasio da će SAD saradjivati sa Britanijom, Francuskom i Nemačkom kako bi Iran shvatio da postoji jedinstven stav prema nuklearnim pitanjima.

Na pitanje o tome da li će novoizabrani predsednik Irana dobiti vizu za ulazak u SAD da bi se obratio generalnoj skupštini UN-a, Džordž Buš je uzvratio da SAD i dalje sprovode istragu o tvrdnjama da je iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad imao ulogu u otmici američkih diplomata, izvršenoj u Teheranu pre 25 godina. Medjutim, američki predsednik je ukazao da su SAD shodno sporazumu obavezne da stranim zvaničnicima dozvole ulazak u zemlju kada se radi o zvaničnom dolasku u UN, te da pretpostavlja da će iranski predsednik doći u Ameriku.

XS
SM
MD
LG