Linkovi

Ohajo ispratio svoje marince


Širom Ohaja vlada žalost pošto iz te države na srednjem zapadu Amerike potiče 18 marinaca poginulih u Iraku tokom protekle dve nedelje. Dok se nastavljaju sahrane nedavno poginulih marinaca Trećeg bataljona dvadesetpetog puka, nekoliko hiljada ljudi okupilo se na komemoraciji u Brukparku, bazi te jedinice. Bataljon je pretrpeo neuobičajeno teške gubitke: 47 marinaca je poginulo od marta, a 18 tokom protekle dve sedmice. Da bi imena svih poginulih bila pročitana bilo je potrebno punih osam minuta.

Sin Marije Durga, Dastin, poginuo je u Iraku u maju. Ona i njen suprug Bob putovali su dva sata kako bi odali poštu poginulim vojnicima i bili uz ostale porodice koje su izgubile svoje najmilije. Nisu bili iznenadjeni velikom izlivom emocija…

« Mislim da ljudima to ide iz srca, a ovde im se pruža prilika da to i iskažu» kaže Marija dok joj Bob upada u reč. « Bili smo danas i na sahrani Kristofera Lajona u Ešlandu. Povorka je bila kilometrima duga, a meštani su stajali duž puta sa zastavama u rukama».

Na komemoraciji su, rame uz rame, katolički sveštenici, jevrejski rabini, sveštenici Sika i svih drugih veroisposvesti zajedno pročitali molitvu Sv. Franje Asiškog. Neke porodice poginulih marinaca kažu da je njihova predanost američkoj misiji u Iraku samo pojačana smrću njihovih najmilijih. Medjutim, Tina Lokler, koja je došla na komemoraciju mada nije poznavala ni jednog poginulog marinca, kaže da je podržavala invaziju na Irak, ali da su se njena osećanja promenila.

«Zašto je dozvolio da se to dogodi? Zašto dozvoljava da se to nastavlja? I kada kažem on mislim na presednika Džordža Buša. Mislim da je vreme da se to završi i vreme je da se svi vrate kući» smatra Tina.

Kongresmen iz Ohaja, Denis Kučinić, jedan od glasnijih protivnika rata od samog početka, rekao je na komemoraciji da sva pažnja sada treba da bude usredsredjena na poginule i njihove porodice. « Oni ne žele da čuju o politici u ovom trenutku. Oni žele da čuju da smo voleli te mladiće i devojke koju su dali svoje živote, da ćemo poštovati njihovu žrtvu, da ćemo čuvati uspomenu na njih» rekao je kongresmen Kusinić.

Prema tradiciji, poginuli marinci su na komemoraciji simolično predstavljeni tako što su duž spomenika poredjene njihove čizme, medalje za hrabrost i puške na kojima su natakunit njihovi šlemovi. Američka zastava presavijena u oblik trougla predata je posle ceremonije komandantu lokalne jedinice koji će je postaviti na jarbol u bazi marinaca u Brukparku, kao stalni podsetnik na ljudsku cenu rata.

XS
SM
MD
LG