Linkovi

Medjunarodni program razmene studenata


Medjunarodni program za studentske razmene otvoren je 1979.godine i do sada je u njemu učestvovalo 24 hiljade studenata.

Tokom protekle godine program je, izmedju ostalog, davao savete stranim studentima koji žele da pohadjaju američke koledže ili univerzitete. Tema današnjeg priloga je način da se studira u Sjedinjenim Državama kraće i jeftinije. Sa Medjunarodnim programom za razmenu studenata saradjuje grupa koledža i univerziteta širom sveta kako bi studenti iz brojnih zemalja stekli medjunarodno obrazovno iskustvo. Dvesta šezdeset univerziteta u Sjedinjenim Državama i trideset pet drugih zemalja su učesnici tog programa. Do sada je učestvovalo preko 24 hiljade studenata. Studenti mogu da studiraju do godinu dana u Sjedinjenim Državama ili bilo kojoj zemlji učesnici. Studenti ne moraju da prodju kroz uobičajeni proces podnošenja molbe da bi bili primljeni na odredjeni univerzitet. Takodje oni plaćaju onoliko koliko bi platili za isti semestar u svojoj zemlji.

Da bi učestvovali u pomenutom programu, studenti moraju da pohadjaju koledž ili univerzitet koji je učesnik ovog programa. Svaki univerzitet ima svog specijalnog koordinatora za ovaj program. Ta osoba pomaže studentima da podnesu molbu u kancelariji Medjunarodnog programa za razmenu studenata. Da bi bili primljeni studenti moraju imati dobre ocene. Moraju takodje da podnesu rezultate specijalnog testa za poznavanje engleskog jezika poznatog kao TOFL. Studentima se zatim da zadatak da naprave izbornu listu sa deset američkih univerziteta koje bi želeli da pohadjaju. Koordinatori ovog programa zatim smeštaju studente na upražnjena mesta na pojedinim koledžima i univerzitetima. Koordinatori programa za razmenu studenata navode da studenti koji žele da pohadjaju univerzitet u stranoj zemlji obično to čine u trećoj ili četvrtoj godini koledža. Studentim se daje savet da počnu pripreme bar godinu dana pre no što žele da učestvuju u programu. Molbe se moraju poslati Vašingtonu do februara svake godine. Primljeni studenti mogu da počnu akademsku godinu u Sjedinjenim Državama u septembru. Medjunarodne agencije za razmenu studenata takodje imaju savet za učenike srednjih škola koji bi želeli da učestvuju u tom programu tokom koledža. Budite sigurni da ste se upisali na koledž ili univerzitet koji nudi Medjunarodni program studentske razmene.

Korisnici interneta mogu dobiti kompletne informacije o tom programu na veb stranici: www.isep.org. Mi ćemo uspostaviti link na stranici www.voaspecialenglish.com, gde možete naći sve naše izveštaje na tu temu. Da bi ste pronašli našu seriju priloga o stranim studentima, upišite reči ”foreign student“ u prozoru za pretraživanje.

XS
SM
MD
LG