Linkovi

SCG dobila obaveštenje Interpola o hapšenju Milana Lukića i poziv da zatraže njegovo izručenje


Ministar za ljudska i manjinska prava državne zajednice Rasim Ljajić rekao je da vlasti Srbije i Crne Gore imaju rok od 30 dana od dana hapšenja da podnesu zahtev argentinskim vlastima.

Predali smo dokumentaciju na prevođenje i u narednih nekoliko dana zahtev će biti uručen aregntinskim vlastima, rekao je Ljajić i ponovio da Haški tribunal ima primat i da je izvesno da će Lukić direktno iz Argentine biti izručen u Hag, gde je optužen za zločine u Bosni. I srpski ministar pravde Zoran Stojković istakao je da Haški tribunal ima prioritet nad domaćim pravosuđem, ali da će bez obzira na to Srbija od Argentine tražiti izručenje Lukića na osnovu presude kojom ga je sud u Beogradu osudio na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina.

A tela 81 kosovskog Albanca iz masovne grobnice u Batajnici žrtava zločina počinjenih u vreme ratnih sukoba na Kosovu predata su Komisiji UNMIK-a za nestale na administrativnoj liniji sa Kosovom.

Kosovo je i dalje tema kojom se Vlada Srbije bavi i pored godišnjih odmora. Povodom najnovije inicijative kosovske vlade za promenu delova plana za decentralizaciju vlasti, Vlada Srbije ocenila je da Predlog pilot projekata specijalnog predstavnika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za Kosovo i plan "B" privremenih institucija na Kosovu nisu prihvatljivi jer ne pružaju minimalne garancije za poboljšanje položaja Srba i nealbanaca u pokrajini i u saopštenju istakla da se zalaže za sveobuhvatnu decentralizaciju na Kosovu.

XS
SM
MD
LG