Linkovi

Dok se nasilje u Iraku nastavlja povećava se i danak američkih snaga


Od početka rata u Iraku koji predvode Sjedinjene Države, američka vojska je izgubila više od 1700 vojnika. Hiljade su ranjene, među kojima su mnogi izgubili ruke ili noge. Broj amputacija se udvostručio u odnosu na prethodne ratove. To se događa zbog toga što tradicionalni pancirni prsluci štite veći deo tela, ali ne i ruke i noge.

Američki vojnici isprobavaju nove pancire, koji se nose preko borbene uniforme. Redov Ronald Smit kaže da je nova oprema odlična - da ne smanjuje pokretljivost, da je laka i da će je nositi.

Nekoliko slojeva polietilenskih vlakana štiti celo telo. Na ovom usporenom snimku se vidi kako 9-omilimetarski metak udara u jedan sloj pancira. Tanak, savitljiv materijal se ugiba, ali ga metak ne probija. Američka vojska tvrdi da bi to mogla da bude odlična zaštita za vojnike u konvojima - koji su česta meta napada.

Novi panciri, teški svega oko četiti i po kilograma, sada se prave u jednoj veličini, ali će kasnije biti krojeni prema stasu vojnika. To je važno za marinskog narednika Šelina Jorka i druge vojnike manjeg rasta.

“Moje noge bi mogle da dođu dovde, tako da je to problem. Sve ostalo je u redu”, kaže narednik Jork.

Čak i krupniji vojnici ne vole dodatnu težinu, ali vodnik Entoni Manke kaže da je cela stvar vredna truda.

“Definitivno bih poneo desetak kilograma više, ako će to da mi spase ruku ili nogu i omogući da se vratim kući - ceo.”

Američka vojska povećava proizvodnju ovih novih pancirnih prsluka i nada se da će 4500 kompleta da stigne u Irak tokom leta, a još hiljade do kraja godine. Cena jednog kompleta je 1500 dolara. Vojnici kažu da je to veoma niska cena, u poređenju sa gubljenjem ekstremiteta.


XS
SM
MD
LG