Linkovi

Zloupotrebe programa UN nafta za hranu: Šef programa Benon Sevan podmićen sa 150.000 dolara


Komisija koja je istraživala zloupotrebe iračkog programa “Nafta za hranu” optužila je svojevremenog šefa tog programa, Kipranina Benona Sevana da je primio mito u iznosu od 150 hiljada dolara.

Komisijom je predsjedavao nekadašnji američki zakonodavac, Pol Volker.

Komsiija je generalnom sekretaru Svjetske organizacije predložila da Sevanu uskrati inmunitet, ukoliko pravosudni organi odluče da protiv njega pokrenu sudski postupak.

Sevan je u nedjelju dao otkaz na funkciju koju trenutno pokriva u UN-u, optuživši Kofija Anana da ga je “žrtvovao zbog političkih razloga”.

Jedan broj američkih zakonodavaca vrši pritisak na Generalnog sekretara UN da podnese ostavku, zbog skandala u vezi sa programom “Nafta za hranu.”

Sadam otpustio advokate

Porodica Sadama Huseina otpustila tim advokata iz Jordana, koji je pripremao odbranu bivšeg iračkog lidera. Sadam je kao pravnog savjetnika ostavio Halila Dulaimija, dok su ostali članovi tima, među kojima su kćerka libijskog vođe Moamera Gadafija i bivši američki ministar pravde Remzi Klark - otpušteni. U međuvremenu, jaka pješčana oluja odložila je sastanak iračkih političkih lidera na kojem je trebalo da razgovaraju o nacrtu ustava koji bi multietnička komisija trebalo da objavi do 15. ovog mjeseca. Sporna pitanja u tom dokumentu i dalje su federalizam, nacionalni identitet i uloga islama.

Koizumi raspustio parlament

Japanski premijer Djunichiro Koizumi raspustio je Donji dom parlamenta i najavio izbore za 11. septembar, u nadi da će dobiti novi mandat za sprovođenje opsežnih reformi. Koizumi je odluku donio nakon što je Gornji dom parlamenta odbacio zakon o privatizaciji poštanskog sistema, koji je veoma važan za uspjeh vladinog programa reformi. Koizumi predlaže da se Japanska pošta 2007. podijeli na četiri kompanije kojima bi upravljao holding u državnom vlasništvu, s tim što bi novonastale - osiguravajuća kompanija i štedionica bile prodate do 2017. Imovina japanske pošte procjenjuje se na tri biliona dolara. Analitičari kažu da bi pobjeda vladajuće Liberalnodemokratske partije osnažila Koizumijevu reformsku agendu, ali da postoji mogućnost i da njegova parija bude poražena na izborima.

Sporazum Indije i Pakistana

India i Pakistan dogovorili su se o koracima koji bi trebalo da umanje tenzije između nuklearnih, susjednih rivala. Sporazumom je predviđen nastavak primijra i zabrana izgradnje novih vojnih punktova u podijeljenoj pograničnoj oblasti Kašmiru. Vojni funkcioneri dvije zemlje će, u skladu sa dogovorenim mjerama povjerenja nastaviti da redovno razmjenjuju informacije.

Britanski bombaši u pritvoru

Britanski sud odredio je pritvor trojici optuženih za neuspjeli napad na londonsku podzemnu željeznicu 21. jula. Jasin Omar, Ibrahim Said i Ramzi Mohamed biće u pritvoru do narednog ročišta predviđenog u novembru. Njih trojica se terete se za planiranje ubistva i nelegalno posjedovanje eksploziva, koja su kažnjiva doživotnom robijom. Četrvti osumnjičeni, Osman Husein u pritvoru u Italiji čeka na moguće izručenje Britaniji dok je sud u britaniji danas saslušao Haruna Rašida Asvata, koga Sjedinjene Države traže zbog pokušaja da u državi Oregon organizuje obuku za teroristež. Asvat je, prema navodima britanskih glasila, osmislio napade 7. jula u Londonu, u kojima je poginulo 56 osoba.

Rekordne cijene nafte

Cijene nafte na Njujorškoj berzi su dostigle novi rekord - 63 dolara i 95 centi za barel. Analitičari kažu da poskupljenje odražava zabrinutost zbog bezbjednosti u Saudisjkoj Arabiji – najvećem svjetskom izvozniku nafte. Sjedinjene države su privremeno zatvorile ambasadu u Rijadu i druga diplomatska predstavništva u zemlji nakon prijetnji terorističkim napadima, na koje su upozorile i Australia i Britanija. Eksperti kažu da je nafta poskupila i zbog problema u rafinerijama. Cijene sirove nafte su u prosjeku 40 odsto više u odnosu na isti period lani.

Iran obnovio nuklearne aktivnosti

Međunarodna agencija za atomsku energiju je potvrdila da je Iran, u postrojenju u Isfahanu, obnovio proces prerade uranijuma.

Međutim, agencija UN je naglasila da tom prilikom nisu razbijene zaštite koje je ta agencija postavila u delovima tog postrojenja. Radnici u Isfahanu su danas započeli konverziju nisko-obogaćenog uranijuma kakav se koristi u atomskim elektranama. EU je upozorila Iran da bi, u slučaju obnove operacija u Isfahanu, mogla da od Saveta bezbednosti UN zatraži uvođenje sankcija Teheranu.

Iran je, nešto ranije, odbacio ponudu EU da Teheran snabdeva energentima i tehnologijom, u zamenu za obavezu Irana da neće proizvoditi atomsko oružje. Iran insistira na stavu da njegov nuklearni program ima isključivo mirnodopsku svrhu, radi proizvodnje električne energije.

XS
SM
MD
LG