Linkovi

ACLU traži na sudu da se obustave pretresi putnika u njujorškom metrou


U tužbi, koja je podneta u ime pet putnika njujorške podzemne železnice, navodi se da nova politika pretresanja krši Četvrti amandman američkog Ustava koji štiti gradjane od neopravdanih pretresanja i konfiskacija.

Policija je objavila da che početi da nasumično pretresa torbe putnika gradskog javnog transporta nakon što su zvaničnici u Londonu otkrili više nedetoniranih bombi 21. jula, svega dve nedelje possto je u bombaškim napadima na sistem javnog prevoza ubijeno više od 50 ljudi.

Kristofer Dan iz njujorškog predstavništva Saveza za zaštitu gradjanskih sloboda tvrdi da policija ne obavlja nasumične pretrese, već da su oni povezani sa rasnom pripadnošću putnika koji se pretresa. Medjutim, čak i da se radi o nasumičnom pretresu, to je nelegalno, smatra on.

« Nasumični pretresi nisu bazirani na sumnjivosti osobe koja se pretresa. To je besmisleno kao bezbednosna mera, a u našoj zemlji imamo dugu tradiciju da policija ne pretresa gradjane za koje ne postoji osnovana sumnja da su uradili nešto pogrešno».

Grupa gradjana koja je podigla optužnicu u ovom slučaju tvrdi da je nova politika pretresanja unela nepotrebna ograničenja u njihove dnevne živote. Džozef Gering kaže da se on sada boji sukoba sa policijom, zato što nikada neće pristati na ono ssto smatra neustavnim pretresom.

«Ja sam prema tome primoran da se sklanjam od policajaca, da ih zaobilazim kad god mogu, da ne bih brinuo zbog eventualnog sukobljavanja sa policijom. U suštini, ja sam primoran da se ponašam kao kriminalac u svom gradu iako nisam uradio ništa loše».

Gradski zvaničnici izražavaju uverenje da su nasumiccni pretresi u skladu sa zakonom i da oni, koji ne žele da budu pretreseni, mogu jednostavno da napuste stanicu i odustanu od javnog prevoza. Njujorška policija ne planira da obustavi pretrese putnika.

Medjutim, najmanje jedna organizacija zatražila je od Kongresa da pažljivije obrati pažnju na aktivnosti Saveza za gradjanske slobode. U odgovoru na nedavno podnetu tužbu, Don Svortut iz grupe «Hrišćani za oživljavanje američkih vrednosti» poslao je pismo Kongresu u kojem traži istragu o, kako je navedeno, rasprostranjenoj praksi neosnovanih sudskih tužbi koje podnosi Savez za zaštitu gradjanskih sloboda. Svartut je istakao da delovanje te organizacije predstavlja pretnju nacionalnoj bezbednosti.

« Znate, svet se promenio. I ja razumem da Savez može da kaže da je u pitanju invazija na privatnost. Da, jeste. Ali meni izgleda da bi Savez jednostavno dozvolio da teroristi sa bombama udju u njujoršku podzemnu železnicu. Rezultat bi mogao da bude najmanje isti kao u Londonu».

Zvaničnici Američkog saveza za zaštitu gradjanskih sloboda poriču da su njihove aktivnosti pretnja za bezbednost i najavljuju da će zatražiti sudsku odluku o privremenoj zabrani pretresa dok se ne odluči o njihovoj tužbi.

XS
SM
MD
LG