Linkovi

U Argentini uhapšen Haški optuženik Milan Lukić: Izručenje Hagu ili Beogradu?


Milan Lukić, koji je pred Haškim tribunalom optužen za zločine protiv čovečnosti, uhapšen je u Argentini.

Prema izvorima iz argentinske policije, koje prenosi Asošijeted pres, Lukić se nalazi u policijskoj stanici u Buenos Airesu, gde čeka na saslušanje, koje bi trebalo da obavi istražni sudija.

Lukića je Haški tribunal u novembru 2000. godine optužio za zločine protiv čovečnosti - ubistva, maltretiranje i terorisanje civila nesrpske nacionalnosti.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić, izjavio je za beogradski B92 da će Lukić najverovatnije biti izručen direktno Haškom tribunalu.

"Ovo hapšenje je rezultat intenzivnih operativnih aktivnosti naših službi bezbednosti sa predstavnicima međunarodne zajednice. Potraga za Milanom Lukićem traje poslednjih devet meseci i ona je rezultirala ovim hapšenjem. Sada sledi postupak njegovog izručenja. Imajući u vidu činjenicu da Haški tribunal ima primat nad domaćim zakonskim propisima, on će sasvim sigurno biti izručen direktno Haškom tribunalu i očekujem da se to dogodi u narednih nekoliko dana, s obzirom da ovde neće biti striktno primenjivane odredbe Evropske konvencije o ekstradiciji", kazao je Ljajić.

Portparol tužilaštva Florans Artman rekla je da ne zna da li je Lukić biti izručen Hagu ili Srbiji, gde ga je okružni sud u Beogradu 15 jula ove godine osudio na 20 godina robije zbog ratnog zločina otmice i ubistva 16 muslimana u Sjeverinu 1992. godine.

Pored Lukića, tada su osudjeni Oliver Krsmanović i Dragutin Dragićević na 20 godina i Djordje šević na 15 godina zatvora.

Lukić je rodjen 6. septembra 1967. godine u Foči, u jugoistočnoj Bosni. Do 1985. je živeo u selu Ruište u opštini Višegrad, a potom do 1992. u Obrenovcu, u Srbiji. U Višegrad se vratio 1992. kao pripadnik srpske paravojne formacije "Beli orlovi", koja je sistematski proterivala muslimane iz okoline Višegrada.

XS
SM
MD
LG