Linkovi

In memoriam - Ibrahim Ferer


Čovek koga su zvali kubanski Net King Kol - Ibrahim Ferer - umro je u Havani u 79. godini. Ferer je stekao slavu u poznim godinama, kao pevač grupe Buena Vista sošal klab.

Feredrova majka dobila je porodjajne bolove u jednom kubanskom klubu za ples. Pevanjem je počeo da se bavi mnogo godina pre nego što je iko čuo za Fidela Kastra.

U kasnim osamdesetim ostavio je pevanje, a bednu penziju dopunjavao je kao čistač cipela. Iz tame zaborava izvukao ga je američki muzičar i producent, Raj Kuder:

”Ibrahim Ferer je vaš prijatelj. On to želi i tako je predusretljiv i otvorenog srca da vam svojim pevanjem i svojim muzičkim izrazom daje sve.“

Po nagovoru Raja Kudera, nemački dokumentarista Vim Venders snimio je na Kubi film o muzičarima nekada okupljenim u grupi Buena vista sošal klab. Film i njihova muzika postali su momentalni hit u Americi i Evropi. Počeli su ponovo da nastupaju pred prepunim salama i snimali albume koji su im donosili prestižne muzičke nagrade. Ali poodmakle godine počele su da uzimaju danak i Ferer je već treći član grupe koji je preminuo. Njihov najveći doprinos je u tome što su modernom svetu otkrili lepote tradicionalne kubanske muzike.

XS
SM
MD
LG