Linkovi

Memfis se  priprema da obeleži 28 godina od smrti kralja rokenrola


16. avgusta navršiće se 28 godina od smrti legende rokenrola, Elvisa Prislija, koji je umro 1977. posle srčanog napada. Grad Memfis, u državi Tenesi, obeležiće tu godišnjicu tokom Nedelje sećanja na Elvisa, javnim koncertima, obilascima znamenitosti i drugim aktivnostima. Prisli je veći deo života stanovao u naselju zvanom Misisipi river, gde danas mnogi objekti nose njegovo obeležje, počevši od studija u kome je snimao, do kuće Grejslend menšn, koju je kupio kada je postao superzvezda. Prilog je pripremila saradnica Glasa Amerike, Nensi Berdsli.

Hartbrejk hotel, ili Hotel slomljenih srdaca, iz čuvenog Prislijevog hita, danas je pravi hotel u kome otsedaju njegovi obožavatelji. U blizini je izložen avion koji je Prisli imenovao po svojoj ćerki Lisi Mari, kao i muzej automobila sa njegovim čuvenim ružičastim kadilakom. Mnoge od posetilaca fascinira Prislijeva životna priča o siromašnom dečaku koji je zahvaljujući prirodnom talentu postao slavan i besmrtan. Elvis Prisli je imao 14 godina kada se sa roditeljima doselio u Memfis. Već tada je uživao u muzici, i na lokalnim radio stanicama u tom gradu mogao je da čuje razne zvuke - od gospela preko bluza do džeza. Tu je upoznao i producenta Sema Filipsa, u čijem studiju San je 1954. snimio svoju prvu singl ploču:

Džon Šor je direktor San studija, pretvorenog u muzej i nacionalni istorijski spomenik. Na podu studija obeleženo je mesto na kome je Prisli stojao tokom snimanja prve numere, That’s Allright.

”Tu je stojao Elvis Prisli, Bil Blek je bio ovde, a Skoti Mur na saksofonu tamo. Posle čitave noći snimanja raznih numera Sem Filips nije bio oduševljen. Prisli je iznenada počeo da peva jednu melodiju koju je čuo u nekom bluz klubu koja se Semu veoma dopala.“

Ubrzo posle toga Prisli je potpisao ugovor sa velikom producentskom kućom RCA, ali je i dalje živeo u Memfisu. Tod Morgan, predstavnik muzeja Grejslend, kako se zvala kuća u kojoj je Prisli živeo, kaže da je njenom kupovinom 1957. Prisli ostvario svoj davnašnji san.

”Kada je kupio Grejslend za sebe i svoje roditelje, to je bio opipljiv simbol toga dokle je stigao i kako je ispunio svoje obećanje.“

Prisli je živeo u Grejslendu do svoje smrti, 1977. Tod Morgan kaže da svaka prostorija u kući odslikava različitu stranu pevačeve ličnosti, počevši od raskošne dnevne sobe i trpezarije:

”Mnoge njegove fotografije koje su postale poznate, a snimljene su u ovoj kući, potiču iz tog soba. Na primer, radna soba, koju zovemo ”džunglaška,“ zbog razbarušenog dekora, ima specijalan značaj jer je u njoj snimio jedan i po album. Ali mislim da posetioce najviše impresioniraju izložena priznanja i uspomene vezane za razne dogadjaje.“

Ted Morgan se priseća reakcije lokalnih stanovnika kada je Grejslend otvoren za javnost 1982.:

”Bilo je mnogo protivnika koji su govorili: Elvis je umro pre skoro pet godina. Ljudi će dolaziti još godinu-dve. A kada njegovi najveći obožavaoci ostare, sve će se ugasiti. Ali to se nije dogodilo. Broj posetilaca stalno raste, a polovina ih je mladjih od 35 godina.“

Vrhunac Nedelje sećanja na Elvisa Prislija biće pomen uz sveće, kraj njegovog groba u Memfisu, 15. avgusta, noć uoči godišnjice smrti.

XS
SM
MD
LG