Linkovi

Preminuo Piter Dženings - jedan od najpopularnijih američkih TV novinara


Jedan od najpoznatijih američkih televizijskih novinara, "lice" nacionalne televizijske mreže ABC, Piter Dženings preminuo je u nedjelju uveče, u Njujorku, u 68. godini. Dženings je bolovao od raka pluća i prije četiri mjeseca prestao je, nakon gotovo pet decenija rada, da uređuje i vodi popularni dnevni TV program "Svjetske vijesti večeras".

Piter Dženings je bio, što se kaže, bogom dan za svoj posao. Živa enciklopedija, izgled filmske zvijezde, znatiželja i energija da se do istine dođe po svaku cijenu.

"Piter je, zbog svega što je bio, doprinio profesiji sa zavidnim nivooom znatiželje i neke vrste skepticizma što ga je i učinilo izvrsnim novinarom", kaže Dejvid Vestin, predsjednik ABC News-a.

Odrastao je u Kanadi, odakle je kao dvadesetsedmogodišnjajk doveden u ABC, kao voditelj večernjih vijesti.

Sa pozicije voditelja prešao je 1968. na poziciju dopisnika sa Bliskog istoka. Dženings je svoja ekspertska znanja iskoristio na najbolji način intervjuišući najznačajnije svjetske lidere decenijama. Odgovori na njegova pitanja brzo su postajali udarne vijseti

U jednoj od najveselijih živih emisija u istoriji, Dženings je kao voditelj tokom svih 24 sata - dočekao novi milenijum.

Bio je jedan od rijetkih svjedoka Sadamovog izvođenja pred irački sud. I jedan od rijetkih svjedoka prenosa državnog suvereniteta na iračku vladu. Njegovi nastupi nakon napada 11. septembra nikada neće biti zaboravljeni.

U aprilu ove godine, objasnio je u svojoj emisiji da zbog raka pluća - lično ne izvještava iz Vatikana o smrti pape Jovana Pavla.

I u svom posljednjem pojavljivanju pred TV kamerama Dženings je bio saosjećajan, disciplinovan i perdan cilju da objavi tačne informacije - bilo da su dobre ili loše. Bio je lider koji je postavio visok standard - kako za svoje kolege, tako i za konkurenciju.

Saučešće američkog predsjednika

Lora i ja smo sa žalošću primili vijest o smrti Pitera Dženingsa, uglednog novinara koji je topom duge i plodne karijere izvještavao o mnogim događajima koji su definisali svijet koji danas poznajemo. Na njegove su se vijesti oslanjale generacije Amerikanaca. Bio je dio naših života i nedostajaće svima, rekao je danas u Teksasu, američki predsjednik Džordž Buš.

XS
SM
MD
LG