Linkovi

Buš potpisao energetski zakon


Predsednik Buš je potpisao zakon kojim se odvaja više milijardi dolara za “odvikavanje“ Amerike od strane nafte i za stvaranje nove energetske infrastrukture.

Dok cene nafte obaraju nove rekorde, juče potpisani zakon će - kaže američki predsednik Buš -- obezbediti dugoročnu strategiju kojom će biti ostvarena energetska nezavisnost Amerike.

"Ovaj zakon će ojačati našu privredu, biti ekološki pozitivan i učini našu zemlju bezbednijom."

Radi se o prvom zakonu u poslednjih 10 godina koji je posvećen energetskoj strategiji, a usvojen je u vreme dok potrošači vrše sve veći pritisak na Vašington da učini nešto zbog previsoke cene nafte. Pre nego što je svojim potpisom stavio pečat na novi zakon, predsednik Buš je izjavio da dobro zna kakve posledice rastuće cene nafte imaju po zemlju.

Energetski zakon 2005. pomoćiće svakom Amerikancu koji vozi na posao, svakoj porodici koja plaća račune, i svakoj kompaniji koja želi da se proširi.

Džordž Buš je rekao da promene neće biti brze i bezbolne. Novi zakon je nazvao prvim kritičnim korakom, upozorovši medjutim da se energetski problemi sa kojima je Amerika suočena -- talože već godinama.

Zakon neće preko noći rešiti energetske probleme. Većina njih su ozbiljni -- kao visoka cena nafte i sve veća zavisnost od strane nafte -- i nastajali su decenijama. Biće potrebno više godina da se ti problemi ublaže.

Energetski zakon, formulisan na preko hiljadu sedamsto stranica, rezultat je višegodišnjeg političkog manevrisanja u Vašingtonu i ukinute su neke od njegovih najkotroverzniji odredaba, kao što je eksploatacija nafte u divljini Aljaske. Ono što je ostalo jeste konkretan niz mera kojima energetske kompanije treba da se navedu na razvoj nove tehnologije, podsticanje efikasnosti i izgradnju novih postrojenja na nuklearni pogon.

Zakonom su takodje predvidjene poreske olakšice za potrošače koji kupe hibridna vozila na električni pogon i u svojim kućama instaliraju uredjaje za konzervaciju energije. Medjutim, kritičari zakona naglašavaju da on ne sadrži odredbe kojima se automobilskoj industriji nameću ogračenja u smislu efikasnosti potrošnje goriva i tvrde da je Kongres jedino udlučio da na rešenja problema nasumice potroši ogromne količine novca, konkretno 14 i po milijardi dolara, bez da formuliše najbolje moguće načine za ostvarenje željenih rezultata.

Predsednik Buš se ne slaže sa takvom ocenom. Naglašavajući da zakon ima za cilj podsticanje alternativnih izvora energije, Buš ga je potpisao u državi Nju Meksiko nakon što je obišao postrojenje sekretarijata za energetiku u kojem se sprovodi istraživanje solarne energije.

Buš je naglasio i to da zakon ima globalni domet i da se njime ozvaničava nedavno objavljeno partnerstvo Amerike sa Indijom, Kinom, Australijom, Južnom Korejom i Japanom u unapredjenju tehnologije koja počiva na takozvanim ”čistim“ energetskim izvorima.

XS
SM
MD
LG