Linkovi

Majkl Polt: Sjedinjene Države nastaviće da podržavaju razvoj turizma u Crnoj Gori


Sjedinjene Države nastaviće podršku turističkom sektoru u Crnoj Gori, rekao je danas američki ambasador Majkl Polt nakon obilaska pumpne stanice Orahovac kod Kotora.

Polt je sa gradonačelnicom Kotora Marijom Ćatović i predstavnicima Američke agencije za međunarodni razvoj obišao mjesto gdje se uz pomoć vlade SAD gradi pumpa, koja obezbjeđuje potrebe za vodom oko 70 odsto grada Kotora u ljetnim mjesecima.

Ambasador Polt naveo je da je izgradnja pumpne stanice jedan od više projekata poboljšanja vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda na crnogorskom primorju, čija je ukupna vrijednost oko 12 miliona USD.

«Vodosnabdijevanje je važan proces u toku turističke sezone u ovako bitnoj turističkoj oblasti, a projekat je samo početak onoga što je zaista potrebno za uspješan razvitak infrastrukture», rekao je Polt.

On je naglasio da je Kotor turistički dragulj ne samo Crne Gore već i ovog regiona, ali da prirodne ljepote same po sebi nisu dovoljne, zbog čega su za kvalitetniju turističku valorizaciju neophodna dodatna sredstva.

"Sjedinjene države će i dalje podržavati razvoj turističkog sektora u Crnoj Gori, a svim gradonačelnicima poručujem da se ugledaju na Mariju Ćatović kao jednog od predstavnika koji značajno doprinose razvoju turističkog regiona», rekao je Polt.

Gradonačelnica Kotora Marija Ćatović je rekla da je riječ o projektu važnom za život građana i turističku privredu, koja bez vodosnabdijevanja i čistoće ne može da opstane. Na pumpnoj stanici u Orahovcu, čiji se izvor koristi u ljetnjim mjesecima kada ostali izvori postanu slani, planirana je ugradnja i četiri nove pumpe za vodu.

Za to vrijeme, crnogorski premijer Milo Đukanović rekao je da povratak turista i prethodne uspješne turističke sezone pokazuju da su potencijali crnogorskog turizma veliki, a da je vizija da će Crna Gora u narednih 20 godina postati jedna od najuspješnijih evropskih destinacija realna.

Preduslovi za dostizanje ovako ambicioznog cilja, kako je kazao, su kompleksni i podrazumijevaju realizaciju velikog broja zadataka, od poboljšanja neodgovarajuće infrastrukture i saobraćajne dostupnosti do sadržajnog obogaćivanja turističkog proizvoda i popravljanja kvaliteta usluga.

XS
SM
MD
LG