Linkovi

Sukob između SPC i vlasti u Crnoj Gori produbljuje se iz dana u dan


Ne samo zbog Karadžića, nego i zbog postavljanja crkvenih objekata na vrhovima crnogorskih planina, sukob između SPC i vlasti u Crnoj Gori produbljuje se iz dana u dan. Šef kabineta mitropolita crnogorsko - primorskog Amfilohija, protojerej Radivoje Nikčević, optužio je predsjednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića da stoji iza informacija o skrivanju haškog optuženika Radovana Karadžića u Ostrogu i Jovan Dolu.

“Informacije da se Radovan krije čas u Ostrogu, čas u Jovan Dolu, plasiraju se više godina kako bi bila dezavuisana ličnost mitropolita Amfilohija i njegovog sveštenstva. Iza toga stoji predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić”, kazao je Nikčević.

On je naglasio kako Krivokapić koristi svaki diplomatski izlet iz Crne Gore da bi oklevetao i optužio Amfilohija da krije Karadžića, kako bi se mitropolit eventualno našao u Hagu.

“Tu se, međutim, radi o skretanju sa prave teme - prodaje oduzete crkvene zemlje”, tvrdi Nikčević. “U ovom trenutku prodaju se tri velika crkvena posjeda koja su oduzeta, a mi pričamo o Karadžiću i Rumiji”, rekao je Nikčević, konstatujući kako Srpska pravoslavna crkva, trenutno, ima više prava u Hrvatskoj, nego Mitropolija u Crnoj Gori.

Crnogorski ombudsman Šefko Crnovršanin optužio je nadležne državne organe da su krivi za izgradnju nelegalnih objekata, jer ne postupaju blagovremeno i ponovio da crkvu na Rumiji ne treba rušiti dok ne bude sproveden postupak legalizacije. Crnogorski zaštitnik ljudskih prava i sloboda zatražio je donošenje novih zakona o pravnom položaju vjerskih zajednica i njihovoj imovini, jer važeći zakon o položaju vjerskih zajendica datira još od 1977. godine.

XS
SM
MD
LG