Linkovi

Vlada Izraela odobrila povlačenje iz pojasa Gaze-u znak protesta Benjamin Netanjahu podneo ostavku


Izraelska vlada danas je odobrila prvu evakuaciju naselja iz pojasa Gaze, iako je ministar finansija Bendžamin Netanjahu podneo ostavku u znak protesta. Netanjahu, koji je glavni rival premijera Arijela Šarona u desničarskoj partiji Likud, podneo je ostavku malo pre nego što je kabinet trebalo da konačno odobri Šaronov plan o povlačenju sa palestinskih teritorija.

"Jednostrano povlačenje, bez ičega zauzvrat, nije način", naveo je Netanjahu u pismu ostavke i dodao da ne mozze da bude "deo ovog neodgovornog koraka koji deli narod i šteti bezbednosti Izraela, a u budućnosti će predstavljati opasnost za svetost Jerusalima".

Prva faza prisilne evakuacije jevrejskih doseljenika koji odbijaju da svojevoljno odu, trebalo bi da počne sledeće nedelje. Iz pojasa Gaze će biti preseljena sva nasilja, njih ukupno 21, kao i četiri od ukupno 120 na Zapadnoj obali. Premeštanje naselja sa teritorije na kojoj Palestinci žele da stvore državu, medjunarodna zajednica, a pre svega SAD, vide kao mogući korak ka obnavljanju pregovora o nacrtu mirovnog plana za Bliski istok. Većina Izraelaca podržava plan o povlačenju sa palestinskih teritorija, ali desnica u njemu vidi izdaju biblijskog prava po rodjenju i kapitulaciju pred palestinskim ustankom.

XS
SM
MD
LG