Linkovi

Džordž Buš: Američki privredni rast veći od očekivanog


Američki predsednik Buš izjavio je da su rekordne poreske olakšice koje je uveo pomogle da dodje do privrednog preobražaja, i otvaranja čak četiri miliona novih radnih mesta od maja 2003. godine.

«Male kompanije cvetaju...Radnici nose kući veći deo svojih zarada nego ranije. Neto prihod je porastao više od 12% od kraja 2000. godine. Inflacija je niska, kao i kamatne stope za nekretnine. Protekle godine, kupovina kuća i stanova u Americi je dostigla rekordni nivo.»

Prema podacima koje je američka vlada objavila u petak, poslodavci u SAD samo u julu su otvorili više od 200,000 novih radnih mesta, a stopa nezaposlenosti je stabilna i iznosi oko 5%. Predsednik Buš rekao je da će ovim tempom pre roka biti ispunjen cilj da se budžetski deficit prepolovi do 2009. godine, budući da su povećani državni prihodi i štednja smanjili projektovani deficit za 94 milijarde dolara. Predsednik će se u utorak na svom imanju u Teksasu sastati sa svojim ekonomskim savetnicima sa kojima će razmotriti na koji način treba održati pozitivne ekonomske trendove.

Kada Kongres ponovo počne sa radom posle letnje pauze, Buš najavljuje da će se zalagati za pojednostavljeni poreski sistem i pravne reforme da bi se male kompanije zaštitile od nepotrebnih i skupih tužbi i parnica. A u radijskom odgovoru Demokrata, kongresmen iz Džordžije, Džon Luis, podsetio je na Zakon o pravu glasa, kojim je pre 40 godina ukinuta većina rasističkih zakonskih prepreka za glasanje u SAD.

Borci za gradjanska prava protestuju zbog zakona koji je usvojen u Džordžiji, gde Republikanci imaju većinu, a kojim se od birača zahteva da pre glasanja prilože jedan lični dokument sa fotografijom. Kongresmen Luis rekao je da će Demokrate tražiti ponovno usvajanje Zakona o pravu glasa, koji ističe sledeće godine. Jedna od njegovih odredbi, koja se prevashodno odnosi na južne države, zahteva odobrenje Sekretarijata za pravosudje pre nego što se uvedu bilo kakve promene u sistem glasanja koje bi mogle da utiču na manjine. Novi zakon Džordžije zahteva takvu sudsku odluku. Američki sekretar za pravosudje Alberto Gonzales još nije objavio svoju odluku o tom pitanju.

XS
SM
MD
LG