Linkovi

Svemirski orbiter Diskaveri se uspešno odvojio od Međunarodne svemirske stanice


Pred šatlom stoji još jedan veliki izazov, pre nego što misija bude završena.

Šatl Diskaveri se odvojio od orbitalne naučno-istraživačke stanice, nakon što je njegova posada na nju dopremila nove zalihe, izvršila neophodne opravke na Međunarodnoj svemirskoj stanici i sa nje pokupila đubre. Kontrolori misije tvrde da su svi sistemi spremni za planirani jutarnji povratak u svemirski centar Kenedi, na Floridi. Tokom povratka u atmosferu i tokom spuštanja ka Floridi, orbiter će nadledeti neke od gusto naseljenih oblasti u Centralnoj i Severnoj Americi. Zamenik direktora za letove šatla, Vejn Hejl, ukazuje da je NASA toga svesna.

«Danas je održana sastanak menadžera misije na kome je razmatrano nadletanje naseljenih oblasti. To je, na određeni način, nova tema o kojoj se razgovara od nesreće šatla Kolumbija. Ovaj orbiter je u izuzetno dobrom stanju.»

Let šatla Diskaveri označava i obnavljanje letova flote orbitera, nakon što su svi bili prizemljeni, pre dve i po godine, kada je izgubljen šatl Kolumbija. U slučaju da vremenski uslovi budu nepovoljni, povratak bi mogao da bude odložen za jedan dan – osim ako se ne pojave razlozi za hitno sletanje. U svakom slučaju, šatl ima mogućnost da pistu dodirne na 3 lokacije - na Floridi, u vazduhoplovnoj bazi Edvards u Kaliforniji ili u Vajt Sendsu u Novom Meksiku. Gospodin Hejl naglašava da američka svemirska agencija od svih raspoloživih lokacija najviše voli svemirski centar Kenedi, na Floridi.

XS
SM
MD
LG