Linkovi

Kacin: Odluka na demokratskom referendumu mora biti prihvaćena od međunarodne zajednice


Član Odbora za spoljnu politiku Evropskog parlamenta Jelko Kacin rekao je da Evropska unija nikada neće osporiti crnogorsku nezavisnost, ako bude proglašena na osnovu rezultata demokratskog referenduma.

Govoreći za crnogorske medije o referendumskim uslovima, Kacin je kazao da je to unutrašnje crnogorsko pitanje, ali i ocijenio da se mora naći modus, kako nakon izjašnjavanja ne bi ostale dileme oko toga kakva je većinska volja građana.

"Slovenija, kao i EU nikada neće osporiti to pravo, koje je uostalom i Slovenija iskoristila. Odluka na demokratskom referendumu, kao takva, mora biti prihvaćena od međunarodne zajednice. Ako je rezultat jasan i postoji validna većina, onda je manevarski prostor za eventalno osporavanje rezultata referenduma daleko manji. Ali, to je vaše unutrašnje pitanje i mi iz EU nemamo pravo da po tom pitanju imamo neki poseban stav", rekao je Kacin.

Komentarišući polemike oko toga da li državljani Crne Gore koji su građani Srbije imaju pravo da glasaju na referendumu o crnogorskoj samostalnosti, Kacin je rekao da je u tom slučaju svakako dobro došao stav Venecijanske komisije, ali da on nije obavezujući. On je naveo da bi Crna Gora mogla odmah početi pregovore o stabilizaciji i asocijaciji, ako postane nezavisna u proljeće 2006. godine, a do tog trenutka zbog nesaradnje Srbije sa Hagom ne počnu pregovori državne zajednice sa EU.

Visoki evropski predstavnik Havijer Solana ponovo će u septembru posjetiti Beograd, pred početak pregovora državne zajednice sa Evropskom unijom o Sporazumu o stabilizaciji i asocijaciji, piše list Dan. List navodi da će Solana razgovarati sa najvišim zvaničnicima Srbije i Crne Gore i njenih članica i iskazati neophodnost opstanka državne zajednice kao najoptimalnijeg puta ka Evropi. Prema informacijama lista, Solana će posjetiti Beograd na poziv grupe nevladinih organizacija.

XS
SM
MD
LG