Linkovi

Stručnjaci za kumpjutersku grafiku i digitalnu animaciju neumorno nastoje da svoje umeće podignu na viši nivo


Holivudske filmske kuće su prikazale svoja najnovija visoko-tehnološka dostignuća na izložbi kompjuterske grafike “Sigraf”, u Los Andjelesu.

Stručnjacvi za kompjutetrsku grafiku imaju prilike da na izložbi «Sigraf» razmene iskustva sa predstavnicima holivudske kreativne zajednice. Izumitelji u domenu kompjuterske grafike i animacije prikazali su svoja dostignuća nizu potencijalnih korisnika - od animatora i filmskih i televizijskih producenata i reditelja do predstavnika medijskih korporacija.

U centru pažnje ove godine su bili novi proizvodi u oblasti trodimenzionalne kompjuterske animacije. Prikazivanje delova ljudskog tela tako da izgledaju što realnije, jedan je od glavnih ciljeva programera koji rade na softveru za grafički imidžing. Džef Šu, animator u kompaniji Soni, prikazao je najnvoija dostignuća korišćena u filmu «Polar Express». Taj film kombinuje kompjuterizovanu animaciju sa digitalinim snimcima, što je Soni nazvao «Imagemotion» tehnologijom.

Članovi Sonijevog tima objašnjavaju da se time omogućava da reditelj filma koristi stvarne snimke glumaca i da ih kombinuje sa kompjuterski animiranim likovima. Na taj način oni mogu da unesu, na primer, stvarne izraze lica glumaca u kompjuterski animirane likove na filmu.

«Radi se o novoj tehnologiji pokretnih slika, koja nam omogućava da koristimo jednog glumca da bi stvorili ulogu animiranog lika umesto da za to koristimo 25 animatora,» kaže Sarnof.

Holivudske filmske kuće i dalje koriste animatore - crtače da bi proizvele deo materijala koji će biti osnova za animirane filmove. Medjutim, pored toga kuće poput Sonija se oslanjaju sve više na novu digitalnu tehnologiju i kompjutersku grafiku visoke rezolucije da bi kombinovali stvarne prizore i njihov digitalizovani odraz na filmu. «Film 'Aviator' je odličan primer. Mi možemo da pomerimo granice tehnologije tako da publika to i ne primeti, ali glavni test će biti - da li će se to publici svideti,» kaže Sarnof. Neki smatraju da bi sledeći korak mogao da bude da se široj javnosti omogući direktan pristup novoj tehnologiji trodimenzionalne kompjuterske animacije.

XS
SM
MD
LG