Linkovi

U toku akcija spasavanja ruske podmornice koja se nasukala na dnu Pacifičkog okeana


AKCIJA SPASAVANJA RUSKE PODMORNICE

U blizini ruskog poluostrva Kamčatka u toku je akcija spasavanja male ruske podmornice koja se nasukala na dnu Pacifičkog okeana. U podmornici je sedam članova posade, a ruski admiral Vladimir Pepeljajev saopštio je da su zalihe vazduha na podmornici dovoljne za još oko 24 sata. Spasioci koriste američke i britanske kabine za podovno spasavanje, kojima se upravlja daljinski. Ruska mornarica navodi da su spasilačke ekipe obmotale sajle oko podmornice u nadi da će uspeti da je podignu na površinu okeana. Incident se dogodio gotovo pet godina nakon što je ruska nuklearna podmornica Kursk posle eksplozije potonula na dno Barencovog mora. U nesreći je poginulo svih 118 mornara.

«DISKAVERI» SE VRAĆA NA ZEMLJU

Discovery as it prepares to undock from International Space Station" hspace=2 src="/serbian/images/NASA_discovery_undock_210.jpg" width=210 align=right vspace=2 border=0>Američki svemirski šatl Diskaveri odvojio se od Medjunarodne svemirske stanice i započeo dvodnevno putovanje povratka na Zemlju. Pilot Diskaverija Džim Keli prethodno je obišao šatlom oko svermirske stanice da bi posada mogla da snimi nove fotografije, a zatim upalio motore za povratak na Zemlju. Diskaveri bi trebalo da sleti u Kejp Kanaveral na Floridi u ponedeljak ujutru. Šatl je na svemirsku stanicu doneo više tona zaliha i opreme. Za vreme svemirske šetnje, posada je takodje uklonila deliće materijala koji su virili sa donjeg dela šatla. Deo izolacione pene otpao je prilikom poletanja Diskaverija ali je posle detaljnih pregleda utvrdjeno da letelica nije oštećena. Sličan problem je pre dve godine doveo do eksplozije na šatlu Kolumbija pri ponovnom ulasku u Zemljinu atmosferu. NASA je odlučila da obustavi buduća poletanja šatla dok se taj problem ne reši.

AHMADINEDŽAD: NIKO NAS NEĆE ZASTRAŠITI

Novi predsednik Irana, Mahmud Ahmadinedžad, položio je zakletvu u parlamentu i poručio da niko ne može zastrašiti iranski narod. Iako nije direktno pominjao kontroverzu u vezi iranskog razvoja nuklearne tehnologije, Ahmadinedžad je rekao da će Iran poštovati medjunarodne norme ali se nikada neće povinovati, kako je rekao, «nelegitimnim zahtevima». S obzirom na to da je 70% populacije Irana mladje od trideset godina, iranski predsednik obećao je da će raditi na rešavanju problema nezaposlenosti. On je poručio da će braniti nezavisnost Irana i naglasio: «ako naša religija oslabi, oslabiće i naš nacionalni identitet». Iran je inače danas odbacio evropski predlog o rešavanju problema kontroverznog nuklearnog programa Teherana, ocenivši ga kao «neprihvatljiv», ali je dodao da želi nastavak dijaloga o tom pitanju.

XS
SM
MD
LG