Linkovi

Globalna ekonomska dešavanja


Rekordne cijene nafte

Smrt saudijskog kralja Fahda povećala je zabrinutost u vezi sa snadbijevanjem svjetskog tržišta naftom – što je cijenu «crnog zlata» podiglo na rekodan nivo. Saudijska Arabija je najveći izvoznik nafte u svijetu i Rijad je obećao da će nastaviti planirane isporuke, ali su cijene nafte skočile i zbog problema u svjetskim rafinerijama i sezoni uragana u meksičkom zalivu. U srijedu je barel sirove nafte na njujorkoj berzi koštao 62 i po dolara.

Kinezi odustali

Zabrinutost u vezi sa cijenama – torpedovala je namjeru kineske državne naftne kompanije Sinuk da kupi kalifornijsku kompaniju Junokal za 18 i po milijardi dolara. Američki zakonodavci su prethodno najavljivali da će osujetiti pokušaj da kinska kup američku naftnu kompaniju.

Buš potpisao CAFTA-u

Američki predsjednik potpisao je zakon kojim je ozvaničen centralno-američki sporazum o slobodnoj trgovini. Predsjednik je tom prilikom rekao da će sporazum ojačati američku ekonomiju i demokratiju u južnoj Americi. Sporazum poznat kao CAFTA – ukida trgovinske barijere između Sjedinjenih država i šest centralnoameričkih zemalja. Ponbornici ga hvale jer će otvoriti nova tržišta američkim izvoznicima – kritičari smatraju da će jeftina radna snaga iz centralnoameričkih zemalja uzeti posao američkim radnicima.

Adidas kupuje Ribok

Konačno, drugi po veličini svjetski proizvođač sportske opreme Adidas-Salomon objavio je dogovor na osnovu koga će za 3.8 milijardi dolara preuzeti američki Ribok. Adidas namjerava da na taj način bude konkurentiji imepriji koju na tržištu ima američka kompanija Najki.

XS
SM
MD
LG