Linkovi

Operacija Brzi udarac


Američki marinci i iračke snage bezbednosti bore se protiv pobunjenika u zapadnoj iračkoj provinciji al-Anbar, gde je početkom nedelje ubijeno 22 marinaca. Oko 800 marinaca i pripadnika mornarice kao i oko 200 iračkih vojnika učestvuje u operaciji «Brzi udarac». Koalicione snage su uništile dve zgrade prepune eksploziva u gradu Hakliniji, u blizini Hadite, mesta gde je poginula većina marinaca. Za to vreme, premijer Ibrahim al-Džafari u Nadžafu je razgovarao o nacrtu novog stava sa šiitskim verskim vodjom, ajatolom Alijem al-Sistanijem. Al-Džafari je izjavio da se al-Sistani nada da će islamski zakon postati temelj iračkog ustava.

Komandant ruske Pacifičke flote, admiral Viktor Fjodorev izjavio je da je spasilačka podmornica kablom prikačena na malu podmornicu koja se zaglavila na dnu okeana, i da će pokušati da je povuče u pliće vode. U zaglavljenoj podmornici je sedam članova posade. Admiral Fjodorev rekao je da podmornica, koja se nasukala na okeanskom dnu blizu poluostrva Kamčatka, ima dovoljno zaliha kiseonika za naredna dva dana. Ranije je saopšteno da posada ima zalihe vazduha za svea 24 sata. U medjuvremenu, SAD, Japan i Britanija poslale su pomoć u opremi. Ruski zvaničnici navode da se podmornica u četvrtak uplela u ribarske mreže i nasukala na dubini od blizu 200 metara. Incident se dogodio gotovo pet godina nakon što je u Barencovom moru potonula ruska nuklearna podmornica Kursk. U nesreći je tada stradalo svih 118 članova posade, a ruski predsednik Putin je kritikovan zato što nije na vreme tražio medjunarodnu pomoć.

SAD izrazile su podršku planu koji je EU predstavila Iranu u nadi da će njime biti rešen konflikt oko nuklearnih aktivnosti Teherana. Portparol Stejt Departmenta pozvao je Iran da pozitivno odgovori na evropsku ponudu. Evropskim planom predvidjeno je da Iran prestane sa preradom i obogaćivanjem uranijuma, u zamenu za političku, tehnološku i trgovinsku saradnju. SAD su podržale plan iako on sadrži odredbu kojom se Iranu dozvoljava da nastavi sa ograničenim aktivnostima azvoja nuklearne energije za civilne potrebe. Stejt Department navodi da Vašington nema primedbe jer će gorivo koje se pri tome koristi biti uvoženo a svo neiskorišćeno gorivo će morati da bude vraćeno. Iran razmatra evropski predlog a zvaničnici kažu da će Teheran uskoro saopštiti svoj odgovor.

11. dana pregovora severnokorejskom nuklearnom programu, koji se održavaju u Pekingu, diplomate koje u njima učestvuju kažu da su frustrirane zbog slabog napretka ali odlučne da postignu sporazum. Pjongjang i dalje insistira na nastavku svog nuklearnog programa za takozvane «mirnodopske svrhe». SAD, Južna Koreja, Japan Rusija i Kina nastavljaju da rade na sporazumu kojim se Pjongjangu nude bezbednosne garancije i ekonomska pomoć, ako odustane od nuklearnih ambicija. Razgovori se nastavljaju i sutra.

Hiljade ljudi učestvovalo je u pogrebnoj povorci na sahrani četvorice izraelskih Arapa koje je juče ubio militantni Jevrejin koji je pucao na jedan autobus u severnom gradu Shfaramu. Vlasti kažu da se današnja molitva u džamiji Al Aksa u Jerusalimu završila bez incidenata. Izraelski premijer Arijel Šaron osudio je jučerašnji napad rekavši da je to namerni pokušaj da se poremete odnosi izmedju izraelskih gradjana pred planirano povlačenje iz pojasa Gaze.

XS
SM
MD
LG