Linkovi

Amnesti Internešnl: Deset godina kasnije pravda još nije zadovoljena


U saopštenju povodom desetogodišnjice operacije «Oluja», medjunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti Internešnl kritikovala je hrvatske vlasti zbog nedovoljne istrage zločina počinjenih nad Srbima u ratu 1991-95. godine, i pozvala Zagreb da odmah počne da ispunjava svoje obaveze i privede pravdi odgovorne za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, bez obzira na nacionalnu pripadnost žrtava ili počinilaca.

AI podseća da hrvatske vlasti do danas nisu ispunile svoju obavezu da uhapse i izruče Haškom sudu generala Antu Gotovinu. Lokalni sudovi u Hrvatskoj nisu doneli pravdu svim žrtvama i njihovim porodicama, ističe se u saopštenju. «Dok hrvatski sudovi odlučno gone Srbe optužene za zločine protiv Hrvata, oni su učinili malo toga da kazne prestupe koje su počinili pripadnici hrvatske vojske i policije. Zločini protiv Srba za vreme operacija «Bljesak», i «Oluja», kao i u prethodnim fazama konflikta, često se ne priznaju i ne istražuju a njihovi počinioci ostaju nekažnjeni, ističe se u saopštenju. Amnesti Internešnl kritikuje hrvatske vlasti zbog nedovoljnog napretka u istraživanju zločina počinjenih u Sisku 1991 i 92. godine.

Organizacija dodaje da je Hrvatska po svemu sudeći počela da istražuje ubistva i «nestanke» Srba u Osijeku u isto vreme i navodi da će pažljivo pratiti rad vlasti u tom smeru. Hrvatska je pozvana da počne slične istrage i u ostalim slučajevima, uključujući operacije Bljesak i Oluja. Na kraju, Amnesti Internešnl poziva Zagreb da ukloni sve prepreke za povratak srpskih izbeglica, omogući im pristup imovini i okonča diskiminaciju Srba u Hrvatskoj.

XS
SM
MD
LG