Linkovi

Atronauti uspeli da uklone komade zaštitne tkanine koja je virila na dva mesta izmedju ploča izolacione oplate šatla Diskoveri


Popravku šatla Diskoveri je obavio američki astronaut Stiven Robinson. On je obavio opasan manevar dok je nogama bio pričvršćen za kraj robotičke ruke na Međunarodnoj orbitalnoj stanici. Laganim potezom ruke izvukao je oba komada zaštitne tkanine. Direktor misije u kontrolnom centru na Zemlji, Pol Hil je ovako prokomentarisao operaciju koja je protekla glatko.

“Apsolutno mi je laknulo, a mislim da se moj uzdah olakšanja mogao čuti u celoj zgradi ovde. A kada je izvukao i drugi komad, nastupilo je ogromno olakšanje. Definitivno mi se čini da će od sada stvari teći samo na bolje”.

Funkcija pomenute zaštitne tkanine je da spreči dodirivanje izolacionih ploča prilikom lansiranja, kada se zbog jakog pogona orbiter snažno trese. Inženjere NASE je brinulo da bi komadi koji vire mogli opasno da se zagreju tokom povratka šatla u atmosferu, i da tako dovedu do katastrofe kakva je uništila šatl Kolumbija, februara 2003. godine u kojoj je poginulo sedam astronauta. Međutim, astronauti će morati da obave još jednu popravku pre povratka šatla na Zemlju iduće nedelje. Menadžeri u komandnom centru proučavaju poveći komad izolacione tkanine koja se odlepila blizu prozora komandanta šatla.

Zvaničnici NASE smatraju da se tkanina pojavila nakon udarca otpadaka prilikom samog lansiranja šatla. Oni se pribojavajuj da bi prilikom ponovnog ulaska u atmosferu ta tkanina, veličine ćebeta, mogla da se odvoji i udari u šatl. Ukoliko inženjeri na Zemlji budu zaključili da je neophodno da se ukloni tkanina, ta operacija u svemiru mogla bi da se sastoji iz uklanjanja celog komada ili seckanja tkanine na sitne deliće. Pol Hil, međutim, ukazuje da kontrolna komanda pažljivo odmerava šta treba preduzeti:

“Spuštanje do tog prozora podrazumeva određeni rizik. Ukoliko se astronauti isuviše približe šatlu, mogli bi da ga oštete. Izvlačenje tako velikog komada tkanine moglo bi takođe da pogorša situaciju. Stoga moramo pažljivo da razmotrimo situaciju pre nego što donesemo odluku da li da izložimo astronaute novom riziku”.

Hil je napomenuo da je, zahvaljujući stotinama kamera koje su snimale lansiranje i sam let Diskaverija, moglo da se otkrije potencijalno veliko oštećenje na šatlu, koje u ranijim prilikama ne bi moglo da se ustanovi.

XS
SM
MD
LG