Linkovi

Poginulo 14 američkih marinaca i jedan prevodilac - svi iz jedinice stacionirane u provinciji Al Anbaru


Proteklu sedmicu, mediji u SAD već opisuju kao «crne dane za marinske jedinice» američke vojske. U zapadnoj oblasti Al Anbar, uporištu sunitske pobune u Iraku za manje od sedam dana poginulo je 23-je marinaca iz iste jedinice. U današnjim napadima poginulo je 14 vojnika. Bila je ovo užasna sedmica za američke marince u Iraku. Drugi put ove nedelje, u borbi sa pobunjenicima na zapadu zemlje pretrpeli se gubitke. Ovoga puta poginulo je 14 marinaca i jedan prevodilac - svi iz jedinice stacionirane u sunitskoj provinciji Al Anbaru, uporištu pobunjenika. Oba napada izvršena su u blizini grada Hadite, gde su u poslednje vreme intenzivirane borbe.

Zadatak marinaca bio je da osiguraju granicu sa Sirijom i onemoguće strane borce da udju u Irak. Četrnaest marinaca poginulo je u eksploziji bombe koju su pobunjenici postavili pored puta. Zvaničnici Pentagona, saopštili su daje uprkos napadima misija u tom delu Iraka - uspešna.

Brigadni general Karter Hem rekao je da je istraga o napadu u toku ali da je prerano govoriti o detaljima. On je demantovao pojedine izveštaje da je nekoliko marinaca kidnapovano. General Hem je istakao da se američke snage u Iraku trude da okruže veoma opasnog i prilagodljivog neprijatelja i da bi, pošto vojne jedinice nastavljaju akciju, treba očekivati još direktnih kontakata. Juče je šest marinaca iz jedinice snajperista poginulo u istoj oblasti, u okršaju sa pripadnicima grupe koja se naziva vojskom Asnar Al Sune. Jedan od poginulih je i dvadesetšestogodišnji marinac iz Ohaja - Brajan Montgomeri. Njegov otac je izjavio da je Brajan bio ponosan da služi svojoj zemlji.

« Brajan je bio vrlo nesebičan. On je veoma snažno osetio da je njegova zemlja bila napadnuta 11. septembra i da ljudi nisu bezbedni. Neko je morao da ih učini bezbednim», kaže Brajanov Otac.

XS
SM
MD
LG