Linkovi

Saudijski kralj Fahd sahranjen na groblju u Rijadu, od novog kralja Abdulaha očekuju se brže i ozbiljne reforme


Potpredsednik Dik Čejni preneo je izraze saučešća Sjedinjenih Država Saudijskoj Arabiji povodom smrti vladara kraljevstva nafte.

Delegacije iz celog sveta prisustvovale su sahrani čoveka koji je vladao Saudijskom Arabijom poslednje dvadeset tri godine. Kralj Fahd preminuo je posle teške bolesti.

Nasledio ga je polubrat, kruncki princ Abdulah koji de fakto vlada zemljom već deceniju - od kako je kralj Fahd preživeo moždani udar. Njegovo krunisanje bilo je formalnost. Kralj Fahd je bio najvažniji saveznik Vašingtona – suveren koji je dozvolio prisustvo američkim trupama na tlu njegove zemlje posle prvog Zalivskog rata, što je razgnevilo mnoge ekstremiste u zemlji i prouzrokovalo smrtonosne napade širom zemlje.

U kraljevini vladaju pravila strogog Islama, pa nije bilo državne sahrane. Molitvom u džamiji u starom jezgru Rijada, Saudijci su se oprostili od kralja koga će pamtiti kao reformatora i vođa koji je uspeo da iskoristi naftno bogatstvo svoje zemlje. Kralj Fahd je sahranjen pored svojih prethodnika na tronu. Prema muslimanskoj tradiciji grob je obeležen tek jednostavnim kamenom.

Saudijski zvaničnici nagovestili su da se odnosi sa Sjedinjenim Državama neće promeniti, već da će doći do napretka pošto novi kralj Abdula ima dobre odnose sa predsednikom Bušom. Izazov će biti u njegovom kraljevstvu u kojem raste pritisak za više demokratije i u kojem vodi sopstvenu bitku protiv terorizma.

U Vašingtonu, poznavaoci prilika na Bliskom istoku veruju da će rasti unutrašnji pritisak na kralja Abdulaha da ubrza neophodne reforme u zemlji.

Denis Ros, bivši američki specijalni koordinator za Bliski istok smatra da je kralj Abdulah privržen vrlo sporim, postepenim reformama. On međutim primećuje da i Abdulah i njegov naslednik, krunski princ Sultan imaju više od 80 odsnosno 70 godina. On što je interesantno videti je ko će biti treći u redu naslednika, kaže Ros.

U tom kontekstu on spominje princa Najefa, Sultanovog brata koji se dokazao kao moćan šef policije i službi bezbednosti i kao takav se uspešno obračunavao sa disidentima.

Elizabet Džons, bivši pomoćnik državnog sekretara za Evroaziju smatra da se, uz porast populacije, kraljevska porodica u Rijadu mora suočiti sa novim izazovima, kao što su nezaposlenost i obrazovanje.

Po rečima ambasadora Rosa "bez reformi, rašće pritisak u Saudijskoj Arabiji poput pretis lonca koji bi mogao i da eksplodira".

XS
SM
MD
LG