Linkovi

Poljaci radije ostaju u Poljskoj


Prema rezultatima anketa sprovedenih u Poljskoj većina radnika radije ostaje u sopstvenoj zemlji. Poljski funkcioneri kažu da su nedavna odbacivanja predloženog evropskog ustava na referendumima u Francuskoj i Holandiji imala više veze sa strahovanjima da će jeftina radna snaga preplaviti zapadnu Evropu, nego sa tekstom samog dokumenta. Ali Poljska ističe da dugogodišnje članice Evropske unije mogu da prestanu da paniče, jer najnovije ankete pokazuju da svega pola miliona poljskih radnika želi da potraži zaposlenje van zemlje.

Veruje se da ostali ne žele da odu zbog naglog ekonomskog rasta u toj, najvećoj od novih članica Unije. Prema istraživanjima, Poljska je sada prva u Evropi i četvrta u svetu po privlačnosti za strana ulaganja. Anketa je otkrila da većinu Poljaka u inostranstvu predstavljaju gradjevinci, lekari i medicinski tehničari iako je u Francuskoj ”poljski vodoinstalater“ postao simbol strahovanja onih koji su glasali protiv ustava. To nije iznenadilo analitičara poljskog državnog radija, Petera Gentla:

”Poljski vodoinstalater je simbol za ono što evroseptični francuski mediji nazivaju masovnim prilivom robe, usluga i radne snage iz Istočne Evrope, od proširenja Unije prošlog maja. Zbog desetoprocentne nezaposlenosti i skoro nepostojećeg privrednog rasta, poljski vodoinstalater je postao bauk u Francuskoj, zato jer je vredniji, kvalitetniji i jeftiniji od mnogih svojih zapadnih kolega.“

Fama koju je ”poljski vodoinstalater“ stekao u Francuskoj inspirisala je jednu poljsku turističku organizaciju na reklamnu kampanju sa posterima, na kojima se vidi mladi, atletski gradjeni Poljak, obučen kao vodoinstalater i okružen slikama poljskih znamenitosti, koji kaže:

”Ostajem u Poljskoj. Dodjite i vi.“

Medijski direktor poljskog Turističkog saveza Kžištof Turovski, kaže da je to bio savršen odgovor na antipoljska raspoloženja:

”Moj šef, Andžej Kozlovski, predsednik Turističkog saveza, rekao mi je da moramo da uradimo nešto u vezi sa tom glupom idejom. Zaključili smo da, ako Francuzi ne vole poljskog vodoinstalatera, on treba da radi za nas i da reklamira Poljsku.“

Kampanja se pokazala tako uspešnom da je sada štampan još jedan poster, ovoga puta sa mladom poljskom medicinskom tehničarkom. Turistički savez Poljske kaže da je tokom prva tri meseca ove godine broj turističkih poseta u Poljskoj porastao za više od 12 procenata, a broj francuskih turista za 18 odsto. To nagoveštava da će ove godine Poljsku posetiti znatno više od 14 miliona turista koliko ih je bilo prošle godine. Prihodi od turizma 2004. iznosili su oko četiri i po milijarde dolara. Poljska turistička industrija nada se da će turisti doprineti smanjenju predrasuda o Poljacima i učiniti njihovu zemlju jednom od popularnijih destinacija u Evropi.

XS
SM
MD
LG