Linkovi

Muslimanski teolozi u SAD objavili verski dekret protiv terorizma


Preko sto muslimanskih organizacija širom zemlje su vrlo brzo podržale takvu odluku, u nadi da će ona uticati na svetski rat protiv terorizma.

«Islam oštro osuđuje verski ekstremizam i upotrebu sile protiv nevinih žrtava.» Najoštrijim mogućim rečnikom Muzamil Sidiki je objavio donošenje fatve, tokom konferencije za novinare održane prošlog četvrtka.

«Mi jasno i glasno kažemo – Prvo – Svaki akt terorizma čija meta su civili je HARAM – zabranjen u Islamu. Drugo – HARAM je za svakog muslimana da učestvuje ili sarađuje sa bilo kojim pojedincem ili grupom koja je povezana sa bilo kakvim aktom terorizma ili nasilja. Treće – dužnost je muslimana da sarađuju sa službama bezbednosti, kako bi zaštitili živote svih civila.»

Sidiki je predsedavajući Saveta Fik, udruženja islamskih pravnika koji tumače muslimanske verske zakone. Jedna od brojnih grupacija američkih muslimana koje su prihvatile fatvu je i Islamsko udruženje za Severnu Ameriku. Predsednik te organizacije, šeik Muhamad Nur Abdalah, smatra da su prethodna saopštenja koja su iznosili lideri američkih muslimana bila političke prirode. Za razliku od toga, ova odluka protiv terorizma je verske prirode – pa je na izvestan način mnogo značajnija.

«Ova fatva ne predstavlja novost za nas severno-američke islmaske pravnike. To je i ranije bio naš stav, a takav je i dalje. Mi vrlo jasno osuđujemo sve vrste nasilja protiv civila, bilo da su oni muslimani, jevreji, hrišćani, indusi ili koje god vere. Mi, kao Islamsko udruženje za Severnu Ameriku, podržavamo takvu odluku.»

Savet za američko-islamske odnose takođe podržava fatvu, pa je u prilog takvoj odluci proizveo propagandne spotove, za radio i televiziju, na engleskom, arapskom i urdu jeziku, kako bi pojasnio samu presudu. Portparol Saveta za američko-islamske odnose, Ibrahim Huper, ukazuje da je važno da ova poruka stigne ne samo do onih koji nisu muslimani i koji veruju da Islam podržava terorizam, već i do muslimana, kako u SAD tako i širom sveta.

«Pozivamo imame, islamske verske vođe, širom Severne Amerike da čitaju fatvu tokom molitvi petkom, kada se muslimani zajedno mole. Pozivamo imame širom zemlje da to učine.»

Mnogo značajnije je da ova poruka stigne do mladih muslimana, pošto oni pripadaju generaciji iz koje često dolaze bombaši samoubice – smatra Salam al-Marajati, iz Saveta za odnose sa javnošću.

«Našoj deci treba sve ovo pojasniti, ne sme biti zabune niti nejasnoća. Kroz zajednički nastup lidera poznatih muslimanskih organizacija u Americi, ovo je poruka budućim generacijama i našoj deci da u Islamu nema mesta za samoubilačke bombaške napade, niti terorizam.»

Tokom proteklih nekoliko meseci, sve veći broj muslimanskih pravnih grupa, širom sveta, osudile su terorizam. Odluka o donošenju fatve je potpomognuta sličnom osudom terorizma, kakvu su donele organizacije britanskih muslimana, posle bombaških napada izvršenih 7. jula u Londonu. Profesor islamskih studija, na univerzitetu Džordžtaun, Džon Vol, veruje da takve verske odluke navode muslimane da počnu da deluju protiv nasilja.

«Serija bombaških napada tokom proteklih godinu i po dana - u Madridu - u Londonu, verujem da predstavlja novu fazu u kojoj muslimani na Zapadu shvataju da uništenje Svetskog trgovinskog centra 11. septembra nije izolovan događaj. Smatram da fatva koju je izdao savet Fik predstavlja veoma značajan podsetnik za muslimane u Americi o prirodi nasilnog ekstremizma.»

Vođe američkih muslimana napominju da je ova verska odluka zasnovana na doslednom tumačenju dva glavna Islamska izvora - Korana i učenja proroka Muhameda. Oni se nadaju da će fatva pružiti i moralnu potporu čestim osudama terorizma, kao i da će jednom za svagda ugušiti tvrdnje da muslimani, u ime Islama, prihvataju i podržavaju smaoubilačke bombaške napade, ili nasilje nad civilima.

XS
SM
MD
LG