Linkovi

Luelin King: Bolton je veoma koznervativna ličnost  i verovanto veruje u izuzetno važnu globalnu ulogu SAD


Urednik i izdavač biltena ” Bela kuća” i domaćin televizijskog programa ”Hronika Bele kuće”, Luelin King, osvrnuo se na potvrdu imenovanja Džona Boltona za ambasadora SAD u UN.

Upitan kakve bi posledice to moglo da ima na buduće političke procese u Vašingotnu, King je rekao:

Luelin King: Imenovanje Džona Boltona verovatno ne znači puno za buduće političke procese u Vašingotnu, ali ono mnogo znači za budućnost Boltona. Pre svega, on stiže u svetsku organizaciju bez autoriteta koji potiče iz normalnog, redovnog procesa našeg sistema, a time je oslabljen pre nego što je i stigao. To je nesrećan početak, a on verovatno pogrešan čovek za taj položaj, ali imenovan je od strane predsednika i to je politička realnost.

Glas Amerike: Kakva bi mogla da bude uloga Džona Boltona u tekućem procesu reforme svetske organizacije u svetlu njegovog ranije često kritčkog stava prema Ujedinjenim nacijama?

Luelin King: Pre svega, većina reformi je već obavljenja, pa ne mogu da vidim neku značajniju ulogu za njega u tom procesu. Kontroverzno pitanje “nafte za hranu” je rešeno, a komisija za zaštitu ljudskih prava biće ukinuta. Sada postoji daleko veća osetljivost prema korupciju i neradu. Generalni sekretar, Kofi Anan, preduzeo je agresivne mere kao rezultat velikog pritiska zbog od ranije izgubljene dve godine u sprovodjenju reformi. Pošto je većina posla već obavljena, izazovi za Boltona će biti druge prirode.

Glas Amerike: Kakvi su to izazovi i šta bi mogli da budu pozitivni i, ako hoćete, negativni doprinosi Džona Boltona Ujedinjenim nacijama?

Luelin King: On je veoma koznervativna ličnost i verovanto veruje u izuzetno važnu globalnu ulogu SAD. On će zastupati konzervativnu politiku, kakva god da je -- dobra ili loša -- koja će biti nedvosmislena. Ideja da jedan ambasador može da ima ogroman uticaj u svetskoj organizaciji u velikoj meri je naduvana bez obzira na njegov stvaran uticaj, jer tvrditi to znači ne poznavati prirodu svetske organizacije. Postoji mišljenje u Vašingtonu da bi neka jaka ličnost mogla da koriguje sve nedostatke, što sama struktura svetske organizacije neće podneti. Jedina jaka osoba u UN je generalni sekretar i nema super jakih abmasadora. Tokom proteklih decenija SAD su imale briljantne ambasadore, kao što je bio Daniel Patrik Mojnihan, koji je potpuno razumeo tu ustanovu; zatim Džin Kilpatrik, koja najviše podseća na Boltona, jer je bila konzervativnan i agresivna. Ali koncept da jedan ambasdor može da izvrši potpunu reformu UN nije realna. Bolton će biti suočen za izazovima vezanim za razvoj svetskih dogadjaja, kao što su povlačenje SAD iz Iraka, Avganistan, Kirgistan itd. Da bi bio delotovoran na tom diplomatskom položaju Bolton će morati da bude pre svega diplomata.

Glas Amerike: Da li će Bolton, kao ambasdor SAD u UN, učestvovati u formulisanju američke spoljne politike?

Luelin King: Bolton će biti uticajan u spoljnopolitičkim krugovima, uprkos činjenici što je položaj ambasadora UN od manje važnosti, jer nije na ministarskom rangu. Boltonov uticaj neće biti velik, jer spoljnopolitičke odluke donose državni sekretar i predsednik. Bolton nije bio uspešan u Severnoj Koreji, ni na pregovorima o sprečavanju širenja nuklearnog oružja pa bi se moglo reći da do sada nije bio najuspešniji diplomata. Ako uporedite njegove uspehe i neuspehe, vrlo malo ćete naći u rubrici uspeha.

XS
SM
MD
LG