Linkovi

Švajcarska se zalaže za nezavisnost Kosova pod snažnim međunarodnim nadzorom


Švajcarska se zalaže za nezavisnost Kosova pod snažnim međunarodnim nadzorom, dok povratak pod nadležnost Srbije ne samo da nije pozeljan već i nerealan, izjavila je šef diplomatije Mišlin Kalmi Rej, nakon sastanka sa zvanicnicima Kosova i međunarodne administracije u Prištini.

Mišlin Kalmi Rej kaže da je Švajcarska ubeđena da je sadašnji status kvo neprihvatljiv i neodrživ i da između ostalog ometa ekonomski razvoj Kosova.

"Kretanje ka formalnoj nezavisnosti treba da se odvija pod uskim međunarodnim nadzorom i pregovorima sa Beogradom", rekla je ministarka Kalmi Rej.

Ona smatra da treba poštovati dva legitimna zahteva naroda Kosova.

"Na jednoj strani je zahtev manjina da žive u bezbednosti i da imaju ravnopravan pristup javnim službama i sa druge strane volja većine naroda Kosova da ostvari pravo na samoopredeljenje", rekla je Mišlin Kalmi Rej.

Kosovski predsednik Ibrahim Rugova je rekao da Kosovo poštuje zahtev međunarodne zajednice za ostvarivanje standarda pre rasprave o statusu, što je, prema njegovim rečima, put koji zahteva međunarodna zajednica.

"Ja insistiram na direktnom priznavanju nezavisnosti Kosova od strane SAD i Evropske unije", rekao je Rugova.

Švajcarska ministarka sastala se i sa premijerom Bajramom Kosumijem, liderima opozicionih partija i predstavnicima Srpske liste za Kosovo i Metohiju.

Nosilac Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da je neprihvatljiva ideja o nezavisnosti Kosova pod medjunarodnim nadzorom.

"Kalmi Rej se zalaže za nezavisnost, ali bez suvereniteta, po receptu kako je regulisan odnos izmedju pokrajina u Švajcarskoj. Za nas je to neprihvatljivo", rekao je Ivanović.

On je dodao da bi nezavisnost bio pogrešan okvir za multietničnost Kosova, da bi odužio povratak i pospešio dalje iseljavanje Srba

XS
SM
MD
LG